Țara din Europa unde prețurile caselor au scăzut chiar și cu 20 al sută. ”Este cea mai mare scădere a pieţei imobiliare”

Joi, 12 Ianuarie 2023, ora 07:34
478 citiri
Țara din Europa unde prețurile caselor au scăzut chiar și cu 20 al sută. ”Este cea mai mare scădere a pieţei imobiliare”
Criza imobiliară în Suedia FOTO Pixabay

Preţurile proprietăţilor din Suedia se confruntă cu o scădere serioasă, care ar putea fi chiar de 20% în 2023 în timp ce fostul guvernator al băncii centrale a ţării avertizează asupra nivelurilor ridicate ale datoriilor populaţiei.

Preţurile caselor în Suedia au crescut destul de predictibil în ultimul deceniu, susţinute de ratele dobânzilor ultra-scăzute, într-un sistem în care aproximativ jumătate din creditele ipotecare ale oamenilor sunt finanţate cu dobânzi variabile, iar multe dintre celelalte cu dobânzi fixe pe termen scurt.

Dar acum preţurile proprietăţilor scad. Şi această scădere nu este surprinzătoare, având în vedere natura ”disfuncţională” a pieţei, potrivit lui Stefan Ingves, care a condus Riksbank din Suedia din 2006 până în 2022.

”Am spus în mod persistent, în repetate rânduri, că nivelul datoriilor în sectorul gospodăriilor este mult prea mare şi va fi o zi a judecăţii şi, în cele din urmă, dobânzile vor creşte, iar acum ratele au crescut”, a spus Ingves într-un interviu acordat la CNBC.

El a adăugat că gospodăriile trebuie să plătească mai mult, iar sensibilitatea ratei dobânzii... este mult mai mare”, ceea ce face ca un număr mare de gospodării suedeze să plătească dobânzi mai mari.

În timpul pandemiei de COVID-19, preţurile caselor din Europa au continuat să crească, iar Suedia nu a făcut excepţie. Cererea pentru proprietăţi a crescut vertiginos, deoarece munca de acasă şi preferinţa pentru vacanţele interne i-au determinat pe oameni să-şi extindă spaţiile.

În medie, preţurile locuinţelor au crescut cu până la 30% faţă de nivelul pre-pandemic, din ianuarie 2020, potrivit Nordea Bank, deoarece Riksbank a început să cumpere obligaţiuni ipotecare, încercând să reducă dobânzile şi să aducă foc pe o piaţă imobiliară deja fierbinte. Dar acum preţurile scad, semnificativ.

”Începând cu luna noiembrie, observăm că preţurile la nivel naţional au scăzut în Suedia cu 13% faţă de vârful din februarie. Aceasta este cea mai mare scădere a pieţei imobiliare de când am avut o criză economică mare în anii nouăzeci”, a declarat Gustav Helgesson, analist la Nordea, pentru CNBC. ...citeste mai departe despre "Țara din Europa unde prețurile caselor au scăzut chiar și cu 20 al sută. ”Este cea mai mare scădere a pieţei imobiliare”" pe Ziare.com

#suedia, #preturi locuinte, #criza, #imobiliara , #Stiri International