Criza lovește puternic 1 milion de români într-o țară vestică: Cele mai mari prețuri din ultimii 46 de ani

Joi, 06 Aprilie 2023, ora 05:29
29 citiri
Criza lovește puternic 1 milion de români într-o țară vestică: Cele mai mari prețuri din ultimii 46 de ani
Inflația la produse alimentare în Marea britanie cea mai mare din ultimii 46 de ani FOTO: FT

Războiul declanșat de Putin în Ucraina a condus la multiple crize de-a lungul Europei, în toate statele continentului. Unul dintre fenomenele care au perturbat viața oamenilor a fost acela al creșterii prețurilor. Astfel, inflația la produsele alimentare din Marea Britanie, țară unde locuiesc aproape 1 milion de români, a atins cea mai ridicată valoare din ultimii 46 de ani.

Lipsa de legume proaspete, cum ar fi ardei și castraveți în supermarketurile din Marea Britanie a împins inflația pentru alimente și băuturi nealcoolice la 18,2% în cele 12 luni până în februarie, cel mai ridicat nivel din 1977, a raportat Oficiul pentru Statistică Națională, potrivit Just Food.

Rata anuală a produselor alimentare din februarie 2023 a fost de peste trei ori față de 5,5% în aceeași lună a anului trecut. ONS a indicat ca vinovată o creștere cu 18% a prețurilor legumelor, cea mai mare din februarie 2009.

Țările care s-au alăturat Rusiei în privința Ucrainei. SUA au aflat ce le-a oferit Putin la fiecare

„Au existat rapoarte din mass-media despre penurie de salate și alte legume, din cauza vremii nefavorabile din sudul Europei și din Africa și a impactului prețurilor mai mari la energie electrică asupra produselor cultivate în afara sezonului în serele din Marea Britanie și nordul Europei”.

Karen Betts, CEO al organismului industrial din Regatul Unit, Federația pentru alimente și băuturi, a spus: „Accelerarea de astăzi a inflației alimentelor și băuturilor la 18,2% va veni ca o veste dezamăgitoare pentru gospodării. Reflectă presiunea continuă și semnificativă la care se află sectorul alimentar și al băuturilor, în timp ce întreprinderile se confruntă cu creșterile persistente ale costurilor.”

O scădere a ratei principale a inflației din Marea Britanie și a prețurilor la alimente în ianuarie a stimulat optimismul că a fost atins un vârf. Costul alimentelor și al băuturilor răcoritoare a scăzut în acea lună pentru prima dată din mai 2021, în scădere față de rata de 16,8% din decembrie, care a fost și cea mai mare din 1977.

Putin a infiltrat un cal troian într-o țară NATO: Încă un atac la ”dominația” SUA pe plan mondial

ONS a spus că prețurile pentru toate bunurile măsurate prin indicele prețurilor de consum au crescut cu 10,4% în cele 12 luni până în februarie, față de 10,1% în ianuarie. Cu toate acestea, acesta este încă în afara vâ ...citeste mai departe despre "Criza lovește puternic 1 milion de români într-o țară vestică: Cele mai mari prețuri din ultimii 46 de ani" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#inflatie Marea Britanie, #alimente, #inflatie, #preturi alimente, #crestere preturi, #romani Marea Britanie, #preturi produse alimentare , #Stiri International