Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
International > Stiri International
A   A   A

Dezvăluiri, investigație independentă din Rusia: Cum a câștigat Putin o avere dintr-o afacere

Dezvăluiri, investigație independentă din Rusia: Cum a câștigat Putin o avere dintr-o afacere
Putin a obșinut 500 de milioane de dolari din vânzarea de vodcă Putinka FOTO: MT
Chiar dacă războiul din Ucraina declanșat de Vladimir Putin în urmă cu un an ține capul de afiș al televiziunilor și publicațiilor de la Moscova, iată că o investigație realizată de instituția independentă de presă Proekt face dezvăluiri despre afacerile președintelui rus. Astfel, ancheta a scos la iveală că marca de vodcă Putin i-ar fi adus liderului de la Kremlin, numai puțin de 500 de milioane de dolari.
Colosala sumă ar proveni din vânzările popularei băuturi din Rusia cu numele președintelui, între anii 2004 și 2019, potrivit Moscow Times.

Vodca rusească comercializată sub marca Putinka a ajuns pe rafturile din Rusia în 2002 și a devenit lider de piață până în 2005, moment în care se vindeau peste 40 de milioane de litri anual.

Fenomenul ținut secret de Putin. Drama rușilor de proporții biblice

Popularitatea vodcii Putinka a coincis, de asemenea, cu un vârf al ratei deceselor cauzate de alcool în Rusia, conform Proekt.

În timp ce proprietarii mărcii Putinka s-au schimbat de-a lungul anilor, toți au fost conectați la cercul interior al lui Putin și au fost obligați să-și aloce o parte din profitul obținut, însuși președintelui rus, potrivit surselor publicației independente din Rusia.

Unul dintre proprietarii intermediari ai lui Putinka, Ermira Consultants înregistrată în Cipru – deținută legal de avocatul din Sankt-Petersburg Vladislav Kopilov – a fost dezvăluită de Proekt că este „portofelul” lui Vladimir Putin – compania sa personală offshore.

După Ucraina, Putin are o altă țintă: Evaluarea experților creează îngrijorare în România

Proekt a identificat, de asemenea, Ermira Consultants drept una dintre companiile legate de construcția luxosului palat al lui Putin de la Marea Neagră, a cărui existență a fost descoperită de militantul anticorupție Alexei Navalnîi și echipa sa într-o anchetă de referință din 2021, care a înfuriat Kremlinul.

Compania offshore din Cipru a fost implicată și în achiziționarea unui apartament de 120 de metri pătrați în prestigiosul district Aeroport al Moscovei, a trei apartamente și a unui penthouse în stațiunea Soci, la Marea Neagră, precum și a două proprietăți în suburbia exclusivistă a Moscovei, Usovo Plus.

Fiecare dintre proprietăți a fost achiziționată pentru Putin sau pentru membrii cercului său apropiat, a constatat ancheta. ...citeste mai departe despre "Dezvăluiri, investigație independentă din Rusia: Cum a câștigat Putin o avere dintr-o afacere" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Joi, 02 Martie 2023, ora 02:23

 Articol citit de 547 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor