Economia Marii Britanii, cea mai mare contractie din ultimii 40 de ani

Marti, 30 Iunie 2020, ora 11:05
741 citiri

Economia Marii Britanii a inregistrat o contractie peste asteptari in primele trei luni ale acestui an, o perioada care a inclus doar primele zile de carantina, introdusa ca urmare a pandemiei de Covid-19, transmite Reuters.

Oficiul National de Statistica din Marea Britanie a anuntat marti ca Produsul Intern Brut a inregistrat o contractie de 2,2% in primele trei luni din 2020, comparativ cu trimestrul precedent, aceasta fiind cea mai grava contractie trimestriala inregistrata de economia britanica dupa perioada iulie-septembrie 1979. Analistii intervievati de Reuters mizau pe un declin de 2%.

In ritm anual, economia britanica s-a contractat cu 1,7% in primul trimestru, si in acest caz fiind vorba cea mai grava contractie inregistrata dupa trimestrul al treilea din 2009.

ONS a precizat ca si-a revizuit estimarile initiale care vorbeau de o contractie de 2% de la un trimestru la altul si un declin de 1,6% in ritm anual, in conditiile in care toate principalele sectoare economice au inregistrat scaderi.

"Imaginea noastra mai detaliata asupra economiei in primul trimestru arata ca Produsul Intern Brut a inregistrat o contractie mai puternica decat s-a estimat initial. Toate sectoarele principale ale economiei s-au contractat semnificativ in luna martie, ca urmare a efectelor pandemiei", a declarat Jonathan Athow, statistician sef adjunct la ONS.

Analistii avertizeaza ca autoritatile britanice au decis introducerea carantinei incepand cu data de 23 martie, ceea ce inseamna ca datele pe trimestrul al doilea vor arata impactul deplin al coronvirusului asupra economiei. Cele mai recente date ale OMS arata ca economia britanica a inregistrat o cadere de 20,4% in luna aprilie, cea mai puternica scadere inregistrata intr-o singura luna de la debutul publicarii datelor statistice.

Oficiul National de Statistica a mai anuntat marti ca deficitul de cont curent al Marii Britanii s-a adancit peste asteptari in primele trei luni din 2020. Deficitul balantei de plati a urcat pana la 21,1 miliarde lire sterline (25,9 miliarde dolari) in primul trimestru, comparativ cu o medie de 15,4 miliarde lire sterline cat estimau analistii intervievati de Reuters.

Premierul britanic Boris Johnson urmeaza sa isi prezinte marti planurile privind relansarea economiei, planuri care potrivit mass media se bazeaza pe investitii in infrastructura. ...citeste mai departe despre "Economia Marii Britanii, cea mai mare contractie din ultimii 40 de ani" pe Ziare.com

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#contractie, #economie, #Marea Britanie , #Stiri International