Economisirea creste in UE, iar investitiile scad

Joi, 30 Aprilie 2009, ora 16:18
1749 citiri
Economisirea creste in UE, iar investitiile scad

Rata economisirii brute a populatiei din Uniunea Europeana (UE) a urcat in ultimul trimestru din 2008 cu 1,4 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, la 12,2%, in timp ce investitiile brute ale companiilor au coborat cu un punct procentual in acelasi interval, la 22,8%, arata joi Eurostat.

Datele biroului european de statistica mai arata ca in ultimul trimestru al anului trecut rata economisirii brute in cadrul familiilor din UE a fost superioara si ratei de economisire din acelasi trimestru din 2007, de 10,7%, in timp ce rata investitiilor brute realizate de companiile non-financiare din UE s-a diminuat cu 0,7 puncte procentuale raportat la acelasi trimestru din 2007, potrivit Newsin.

In intervalul octombrie - decembrie 2008, nivelul investitiilor facute in gospodarii a scazut cu 0,7 puncte procentuale fata de trimestrul anterior si cu 1,2 puncte procentuale fata de acelasi interval din 2007.

In zona euro, rata economiilor brute ale populatiei a fost in al trimestrul al patrulea din 2008 de 15,1%, in urcare cu 1 punct procentual fata de trimestrul anterior. In trimestrul similar din 2007, rata economiilor brute fusese de 14% pentru populatia din zona euro.

In ce priveste investitiile realizate in gospodarii in zona euro, acestea s-au redus in ultimul trimestru din anul trecut cu 0,5 puncte procentuale fata de trimestrul precedent, pana la o rata de 9,9%. Tendinta de scadere a fost mai accentuata fata de trimestrul al patrulea din 2007, cand rata de investitii a fost de 10,7%.

Tot in intervalul octombrie - decembrie 2008, rata investitiilor brute facute de companiile non-financiare din zona euro a scazut la 22,1%, de la 23,8% in cele trei luni anterioare. Comparativ cu acelasi interval din 2007, scaderea a fost de 1,4 puncte.

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
#economii, # crestere, # ue, # scadere, # investitii , #UE