Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
International > Stiri International
A   A   A

Efectul unei amenințări transmise de Erdogan ambasadorilor din 10 țări, inclusiv SUA. Lira turcească a ajuns la un minim istoric

Efectul unei amenințări transmise de Erdogan ambasadorilor din 10 țări, inclusiv SUA. Lira turcească a ajuns la un minim istoric
Președintele Turciei, Tayyip Erdogan FOTO Facebook
Lira turcească a scăzut luni la un minim record în urma anunţului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan privind expulzarea a 10 ambasadori, transmite CNBC.
Astfel, lira turcească a coborât luni până la 9,82 unităţi pentru un dolari, cel mai redus nivel atins din istoria sa.

Erdogan a declarat în timpul unui miting de sâmbătă că a cerut ca statutul de ”persona non grata” să fie aplicat ambasadorilor SUA şi ai altor nouă ţări occidentale, după ce aceştia au cerut eliberarea din închisoare a filantropului turc Osman Kavala.

Lira, care atinsese deja un minim record în săptămâna precedentă, după ce banca centrală a Turciei şi-a redus dobânda cheie, în pofida inflaţiei în creştere, va fi şi mai mult afectată dacă Erdogan va continua pe această cale, au avertizat analiştii.

Moneda s-a depreciat cu 24% faţă de dolar în acest an.

”Dacă ameninţarea lui Erdogan va fi îndeplinită, ar declanşa cea mai gravă criză între Turcia şi lumea occidentală de când AKP a ajuns la putere în 2002”, a scris luni copreşedintele Teneo, Wolfango Piccoli, făcând referire la partidul politic al preşedintelui.

Observatorii notează că Ministerul de Externe nu pare să pună încă în aplicare instrucţiunile lui Erdogan, având în vedere ”niciunul dintre diplomaţi nu a fost notificat oficial”, a scris Piccoli.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, responsabil cu aplicarea ordinului, nu a comentat încă această chestiune.

Comentariile lui Erdogan au amplificat temerile de tensiuni sporite între Occident şi Turcia, lovind lira deja slabă.

Investitorii sunt de mult îngrijoraţi de lipsa de independenţă a băncii centrale faţă de Erdogan, care a spus că ratele dobânzilor sunt ”diavolul”, fiind convins că reducerea acestora va încetini inflaţia – opusul a ceea ce spun majoritatea economiştilor.

Dacă ambasadorii ar fi expulzaţi, ”lipsa unui reprezentant diplomatic occidental la Ankara îl va afecta pe Erdogan”, a declarat Timothy Ash, analist pentru pieţele emergente la Bluebay Asset Management.

”Expulzarea celor zece va reduce interacţiunea cu regimul Erdogan, iar investiţiile în Turcia vor avea de suferit”, a mai spus Ash.

Cele 10 ţări ai căror ambasadori au fost vizaţi de Erdogan - SUA, Canada, Franţa, Germania, Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda, Noua Zeelandă şi Ţările de Jos - reprezintă jumătate din primii 10 parteneri comer ...citeste mai departe despre "Efectul unei amenințări transmise de Erdogan ambasadorilor din 10 țări, inclusiv SUA. Lira turcească a ajuns la un minim istoric" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Marti, 26 Octombrie 2021, ora 08:32

 Articol citit de 295 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor