Emmanuel Macron denunță influența Rusiei în Africa. Președintele Franței: „Proiectul rusesc de acolo este unul de jefuire”

Duminica, 20 Noiembrie 2022, ora 19:21
439 citiri
Emmanuel Macron denunță influența Rusiei în Africa. Președintele Franței: „Proiectul rusesc de acolo este unul de jefuire”
Macron a acuzat Rusia că alimentează propaganda antifranceză în Africa. FOTO: Facebook / Emmanuel Macron

Preşedintele Emmanuel Macron a acuzat Rusia că alimentează propaganda antifranceză în Africa pentru a servi ambiţiilor „jefuitoare” în naţiunile africane cu probleme, unde Franţa a suferit eşecuri militare şi o mai mare pierdere de influenţă în ultimii ani.

Vorbind pe marginea unui summit al naţiunilor francofone în Tunisia, Macron a fost rugat să răspundă criticilor că Franţa exploatează legăturile istorice economice şi politice în fostele sale colonii pentru a servi propriilor interese.

„Această percepţie este alimentată de alţii, este un proiect politic. Nu sunt prost, mulţi influenceri, uneori vorbind despre programele voastre, sunt plătiţi de ruşi. Îi cunoaştem. O serie de puteri, care doresc să-şi răspândească influenţa în Africa, fac asta pentru a răni Franţa, pentru a-i răni limba, a semăna îndoieli, dar mai ales să urmărească anumite interese”, a declarat Macron pentru TV5 Monde într-un interviu.

Duminică, Macron a spus că comportamentul Rusiei în Africa este „jefuitor”, referindu-se la acțiunile Grupului Wagner, format din mercenari.

„Ar trebui doar să te uiţi la ce se întâmplă în Republica Centrafricană sau în altă parte pentru a vedea că proiectul rusesc este în desfăşurare acolo, când Franţa este dată la o parte, este un proiect de jefuire. El se face cu complicitatea unei junte militare ruse”, a declarat Macron.

Ce influență are Grupul Wagner în Africa

Franţa, fostă putere colonială în cea mai mare parte a Africii de Vest şi Centrale, are legături militare de lungă durată în Africa francofonă şi trupe franceze au fost staţionate în Mali timp de un deceniu ca parte a unei operaţiuni de combatere a terorismului.

Criticii descriu operaţiunea Franţei drept un eşec şi o acuză pentru destabilizarea în continuare a regiunii.

De asemenea, ea s-a luptat pentru influenţă cu Rusia în ultimii ani, odată cu desfăşurarea unui contractant militar privat Grupul Wagner în mai multe ţări, inclusiv în Republica Centrafricană (CAR) şi în Mali.

Parisul a trebuit să-şi retragă trupele din Mali după ce armata acestei ţări africane a ajuns la putere printr-o lovitură de stat în 2020, pe fondul deteriorării relaţiilor. Liderii militari au invitat ulterior Grupul Wagner să ajute într-o bătălie lungă de un deceniu împotriva militanţilor islamişti şi au tăiat legăturile cu Franţa.

Kremlinul se dezi ...citeste mai departe despre "Emmanuel Macron denunță influența Rusiei în Africa. Președintele Franței: „Proiectul rusesc de acolo este unul de jefuire”" pe Ziare.com

#Emmanuel Macron, #Franta, #Rusia, #Africa, #propaganda Rusia, #mercenari wagner , #Stiri International