De ce nu poate renunța Europa așa ușor la gazul rusesc. Analist: ”Relația dintre UE și Rusia e ca o căsătorie din interes. S-au despărțit, dar își țin banii împreună”

Miercuri, 04 Mai 2022, ora 03:00
676 citiri
De ce nu poate renunța Europa așa ușor la gazul rusesc. Analist: ”Relația dintre UE și Rusia e ca o căsătorie din interes. S-au despărțit, dar își țin banii împreună”
Unele țări vor închide robinetul gazului rusesc

Situația importului de gaz și petrol din Rusia a devenit tot mai problematică pentru marile puteri economice europene.

Pe de o parte trebuie să susțină sancțiunile impuse pentru a-l obliga pe Putin să oprească invazia din Ucraina, pe de altă parte, trebuie să-și asigure necesarul energetic.

Luni, 2 mai, la Bruxelles a avut loc o întâlnire fulger a miniștrilor Energiei din statele membre ale Uniunii Europene. După dezbateri, șeful politicii energetice al UE, Kadri Simson, a declarat că decizia Rusiei de a opri livrarea de gaz către Polonia și Bulgaria a întărit dorința blocului comunitar de a deveni independent de combustibilii fosili ruși.

Însă nu toate țările sunt pregătite să renunțe. Potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), UE a importat combustibili fosili în valoare de aproximativ 37 de miliarde de lire sterline de la începutul conflictului. Cei mai mari doi importatori la nivel mondial au fost Germania, urmată de Italia, se arată într-o analiză a BBC.

Analist economic: ”Dacă UE ar renunța peste noapte la gazul rusesc, ar însemna că economia europeană s-ar confrunta cu o criză fără precedent”

Consultantul economic Adrian Negrescu a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce este complicat pentru Europa să pună stop gazelor din Rusia.

”Relația dintre UE și Rusia e ca o căsătorie din interes. Nu mai există relații, s-au despărțit, dar continuă să își țină banii împreună, pentru că au rate de plătit și o familie de întreținut.

Un divorț economic de Rusia este de dorit, dar nu se va întâmpla peste noapte. E nevoie de găsirea unor alternative la gazul și petrolul rusesc. În momentul de față, UE plătește Rusiei aprox. 1 mld.dolari/zi pentru aceste resurse.

Dacă UE ar renunța peste noapte la gazul rusesc ar însemna că economia europeană s-ar confrunta cu o criză fără precedent”, a explicat specialistul pentru Ziare.com.

Potrivit lui Adrian Negrescu, această decizie radicală ar fi urmată de falimente, creșteri de prețuri, disponibilizări, o criză a energiei.

”Gândiți-vă numai la Germania, al doilea exportator al lumii, unde industria chimică, metalurgia, sectorul constructiilor de mașini folosesc intens gazul rusesc. Pe lanțurile economice, oprirea activității ar însemna pagube de sute de miliarde de euro, falimente în lanț și disponibilizări, asta dincolo de un nou val de creșter ...citeste mai departe despre "De ce nu poate renunța Europa așa ușor la gazul rusesc. Analist: ”Relația dintre UE și Rusia e ca o căsătorie din interes. S-au despărțit, dar își țin banii împreună”" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaz rusesc criza economica, #plata ruble gaz rusesc, #scumpiri alimente, #Somaj, #somania afectata criza gaz , #Stiri International