Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
International > Stiri International
A   A   A

Extinderea UE ar putea fi monedă de schimb pentru a declanșa reforma blocului comunitar

Extinderea UE ar putea fi monedă de schimb pentru a declanșa reforma blocului comunitar
Reformarea UE este în centrul discuțiilor actuale in diplomatia europeana FOTO Pixabay
În timp ce solicitările pentru reforma UE capătă amploare, mai multe state membre se opun propunerii de modificare a tratatului. În cele din urmă, extinderea UE ar putea fi principala monedă de schimb pentru lansarea procesului de reformă.
Europa este cuprinsă de discuții ample pentru reforma UE, în urma încheierii Conferinței privind Viitorul Europei, Franța, Italia și Germania fiind deosebit de dornice să aducă UE pe o traiectorie de reformă.

Împreună, cei trei membri fondatori ar putea „cu adevărat să ofere ceva semnificativ pentru Europa acum”, a declarat Marc Uzan, director la Centrul pentru Politică Europeană (CEP) din Paris, pentru Euractiv. „Această criză este punctul de cotitură pentru Europa”, a adăugat el.

Pe de altă parte, aproape jumătate dintre țările UE se opun schimbărilor radicale ale tratatelor, 13 state membre est-europene și scandinave avertizând într-un document comun de poziție despre „încercări neașteptate și premature de a lansa un proces de schimbare a tratatului”.

Cu toate acestea, mai multe state membre care se opuneau reformei și-au atenuat deja rezistența și arată o anumită disponibilitate pentru dialog.

„Nu ne opunem dialogului cu privire la deschiderea tratatelor, dar nu vedem aceasta ca fiind singura abordare posibilă”, a declarat ministrul Afacerilor UE al Republicii Cehe, Mikuláš Bek.
Alți semnatari ai scrisorii comune care se opun reformei UE și-au atenuat, de asemenea, poziția. Ministerul de externe român, de exemplu, a afirmat că cele 13 state membre nu exclud reformele instituționale acolo unde este nevoie, dar vor să evite lansarea unor astfel de procese fără o analiză amănunțită.

Un proces lung

Cu toate acestea, reunirea a 27 de state membre pentru a decide asupra schimbării tratatului va fi un proces lung și provocator – mai ales că principalii factori din spatele impulsului sunt toate țările vest-europene.

Prin urmare, Frank Schimmelfennig, profesor și președinte al Centrului pentru Politică Europeană la ETA Zurich, a susținut că „reforma majoră a tratatului este destul de puțin probabilă”.

Polonia se opune cu înverșunare oricărei reforme a tratatului

„Această propunere este inacceptabilă pentru noi, deoarece aceasta ar însemna dictatura celor mai puternice țări ale UE asupra țărilor mai mici, privând regiunea noastră de voce”, a declarat săptămâna trecută viceprim-m ...citeste mai departe despre "Extinderea UE ar putea fi monedă de schimb pentru a declanșa reforma blocului comunitar" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Luni, 16 Mai 2022, ora 16:17

 Articol citit de 916 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor