FMI inrautateste estimarile privind cresterea zonei euro, din cauza incetinirii din Germania si a stagnarii in Italia

Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 16:55
2567 citiri
FMI inrautateste estimarile privind cresterea zonei euro, din cauza incetinirii din Germania si a stagnarii in Italia
Foto: Pixabay

Incetinirea cresterii economiei zonei euro ar urma sa fie mai profunda decat s-a estimat anterior, deoarece criza din industrie ar putea avea efecte negative asupra sectorului serviciilor, pe fondul tensiunilor comerciale globale, apreciaza Fondul Monetar International (FMI) intr-un raport economic regional privind Europa, publicat miercuri, transmit Bloomberg si Reuters.

Conform celor mai recente previziuni ale FMI, PIB-ul zonei euro ar urma sa inregistreze un avans de 1,2% anul acesta (fata de o expansiune de 1,3% estimata in aprilie), si de 1,4% in 2020 si in 2021 (comparativ cu o crestere de 1,5% pentru ambii ani). In 2018, economia zonei euro a crescut cu 1,9%.

Incetinirea este cauzata in principal de cresterea anemica a economiei germane - motorul economic al zonei euro - si de stagnarea din Italia, a treia mare economie a zonei euro.

FMI se asteapta ca Germania sa inregistreze un avans al PIB-ului de doar 0,5% anul acesta (fata de o expansiune de 0,8% estimata in aprilie).

De asemenea, institutia financiara internationala a inrautatit si prognoza pentru Franta, a doua mare economie a zonei euro, care va creste cu 1,2% in 2019 (comparativ cu un avans de 1,3% previzionat anterior).

Pentru a contracara incetinirea, FMI si-a reiterat solicitarile privind "un raspuns fiscal sincronizat" al guvernelor din zona euro, un mesaj clar adresat Berlinului pentru a investi mai mult.

In plus, institutia financiara internationala a avertizat ca incetinirea, determinata in principal de impactul tensiunilor comerciale globale asupra industriei, ar putea avea efecte negative asupra serviciilor, cel mai mare sector economic din zona euro.

O sursa de ingrijorare o reprezinta si procesul iesirii Marii Britanii din UE, lipsa unui acord legat de Brexit urmand sa provoace efecte negative semnificative atat asupra Regatului Unit cat si a Uniunii Europene, apreciaza FMI.

In eventualitatea unui Brexit ordonat, care ar putea avea loc pana la finalul lunii ianuarie, FMI a confirmat estimarea sa precedenta privind o crestere a economiei britanice de 1,2% anul acesta si de 1,4% anul viitor, dupa un avans de 1,4% in 2018.

In zona euro, FMI estimeaza ca rata inflatiei ar urma sa se situeze la 1,2% in 2019, la 1,4% in 2020 si la 1,5% in 2021, departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.

In cazul iesirii Marii Britanii din UE in ianuarie fara un acord de retragere ordonat, in urmatorii doi ani PIB-ul Regatului Unit va fi cu 3,5% mai scazut iar al UE cu 0,5%, avertizeaza FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI estimari cresteri zona euro , #Europa