Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
International > Stiri International
A   A   A

Foametea la nivel mondial, „alimentată” de războiul din Ucraina. Agențiile ONU: „Rezultatul va fi destabilizarea globală”

Foametea la nivel mondial, „alimentată” de războiul din Ucraina. Agențiile ONU: „Rezultatul va fi destabilizarea globală”
Creşterile de preţuri la alimente generate de războiul din Ucraina contribuie semnificativ la foametea mondială. FOTO: Pixabay.com
Foametea la nivel mondial s-a accentuat din nou anul trecut, după ce a crescut în 2020 din cauza pandemiei de Covid-19. Acum, războiul din Ucraina şi schimbările climatice amenință să provoace o migraţie în masă la o „scară fără precedent”, potrivit agenţiilor ONU.
Până la 828 de milioane de oameni, sau aproape 10% din populaţia lumii, au fost afectaţi de foamete anul trecut, cu 46 de milioane mai mult decât în 2020 şi cu 150 milioane mai mult decât în 2019.

Anunțul a fost făcut de agenţii printre care Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură, Programul Alimentar Mondial şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în ediţia din 2022 a raportului ONU privind securitatea alimentară şi nutriţia, transmite Reuters.

Nivelurile foametei la nivel mondial au rămas relativ neschimbate între 2015 şi 2019.

Războiul din Ucraina, printre principalele amenințări

„Există un pericol real că aceste cifre vor creşte şi mai mult în lunile următoare”, a spus directorul general al PAM, David Beasley.

Creşterile de preţuri la alimente, combustibil şi îngrăşăminte rezultate din războiul Rusia-Ucraina ameninţă să împingă ţările în foamete, a explicat el.

„Rezultatul va fi destabilizarea globală, foametea şi migraţia în masă la o scară fără precedent. Trebuie să acţionăm astăzi pentru a preveni această catastrofă care se profilează”, a adăugat Beasley.

Rusia şi Ucraina sunt al treilea şi, respectiv, al patrulea exportator mondial de cereale, în timp ce Rusia este, de asemenea, un exportator cheie de combustibil şi îngrăşăminte.

Războiul le-a perturbat exporturile, a împins preţurile mondiale ale alimentelor la niveluri record şi a declanşat proteste în ţările în curs de dezvoltare, care se confruntă deja cu preţurile ridicate ale alimentelor din cauza perturbărilor lanţului de aprovizionare legate de COVID-19.

Raportul ONU publicat miercuri avertizează cu privire la implicaţiile „potenţial serioase” pentru securitatea alimentară şi nutriţie, pe măsură ce conflictele, extremele climatice, şocurile economice şi inegalităţile continuă să se intensifice.

Se estimează că, la nivel global, în 2020, 22% dintre copiii sub 5 ani sufereau de atrofieri, în timp ce 6,7% sau 45 de milioane sufereau de o formă mortală de malnutriţie care creşte riscul de deces de până la 12 ori.

Dietele nesănătoase fac anual milio ...citeste mai departe despre "Foametea la nivel mondial, „alimentată” de războiul din Ucraina. Agențiile ONU: „Rezultatul va fi destabilizarea globală”" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Joi, 07 Iulie 2022, ora 08:34

 Articol citit de 516 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor