Gazprom este în pragul prăbușirii. Analiza Reuters despre dezastrul care pândește gigantul energetic al Rusiei

Marti, 14 Februarie 2023, ora 19:22
905 citiri
Gazprom este în pragul prăbușirii. Analiza Reuters despre dezastrul care pândește gigantul energetic al Rusiei
Rusia încearcă să mărească capacitatea conductelor către Turcia și China FOTO Twitter

Nivelul vânzărilor Gazprom pentru prima lună a anului 2023 și previziunile experților indică faptul că veniturile monopolistului rus din exporturi s-ar putea prăbuși imediat la jumătate, scrie Reuters.

Acest lucru va crește presiunea asupra bugetului Rusiei, care a avut deja un deficit de 25 de miliarde de dolari în ianuarie.

În ianuarie, veniturile Gazprom din vânzarea de gaze în străinătate s-au ridicat la doar 3,4 miliarde de dolari, comparativ cu 6,3 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut, a raportat Reuters.

Fostul manager al Gazprom a fost mai direct. „Munca a sute de oameni care au petrecut zeci de ani construind sistemul de export este acum aruncată la toaletă”, a declarat fostul manager pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, temându-se de represalii.

Motivul este scăderea exporturilor. Anul trecut, s-au prăbușit deja la aproape jumătate, atingând minimul post-sovietic. Anul acesta tendința descendentă a continuat.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calculat că de la începutul războiului din Ucraina, Rusia a redus aprovizionarea cu gaze către UE cu 80%. Până la sfârșitul anului trecut, Rusia a furnizat doar aproximativ 7,5% din necesarul de gaze ale Europei de Vest, față de aproximativ 40% în 2021.

Până pe 24 februarie, Rusia era încrezătoare că va vinde mai mult gaz Europei. Pentru a compensa scăderea veniturilor, Rusia încearcă să mărească capacitatea conductelor către Turcia și China. Dar dacă noile contracte vor fi la fel de profitabile precum contractele cu Europa de Vest este o mare întrebare.

Gazprom și China nu dezvăluie prețul convenit la gaz, dar este cu mult sub prețurile actuale de pe piață. Costul gazului a fost stabilit în timpul construcției conductei Power of Siberia.

Potrivit lui Ronald Smith, analist senior de petrol și gaze la BCS Global Markets, prețul gazului exportat în China în 2022 a fost în medie de 270 USD per 1.000 de metri cubi. Acest lucru este mult mai mic decât prețurile din Europa. ...citeste mai departe despre "Gazprom este în pragul prăbușirii. Analiza Reuters despre dezastrul care pândește gigantul energetic al Rusiei" pe Ziare.com

PIB-ul SUA, revizuit in sus – TradeVille
PIB-ul SUA, revizuit in sus – TradeVille
Preturile Din Activitățile Economice, In Creștere In perioada martie – mai 2024, managerii din industrie estimează creșterea preturilor in industria prelucrătoare, construcții si comerț...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#gazprom, #prabusire, #analiza, #vanzari, #Reuters , #Stiri International