Cea mai mare economie a Europei, în pragul recesiunii. Care vor fi efectele asupra statelor central europene

Miercuri, 15 Decembrie 2021, ora 23:56
515 citiri
Cea mai mare economie a Europei, în pragul recesiunii. Care vor fi efectele asupra statelor central europene
Sectorul auto, foarte afectat

Germania este în pragul recesiunii în această iarnă, deoarece blocajele în aprovizionare și un val de noi cazuri de coronavirus a afectat economia.

Cea mai mare economie a Europei se va micșora cu 0,5% în al patrulea trimestru al acestui an, comparativ cu al treilea, și va stagna în primele trei luni ale anului 2022, potrivit previziunilor publicate marți de Institutul de Cercetări Economice Ifo. O economie este în recesiune atunci când se contractă timp de două trimestre consecutive.

„Blocaje actuale în lanțul de aprovizionare și al patrulea val al pandemiei de COVID-19 încetinesc considerabil economia germană”, a declarat Timo Wollmershäuser, directorul de prognoză economică la Institutul de Cercetări Economice Ifo. Acesta a mai precizat că „recuperarea puternică post-pandemie, care era așteptată inițial pentru 2022, încă nu s-a materializat”.

Estimările institutului München prevăd faptul că economia va începe să crească abia vara viitoare, pe măsură numărul de infectări cu coronavirus va scădea, iar blocajele în lanțurile de aprovizionare vor începe să se diminueze.

Cu toate acestea, începutul lent al anului viitor va produce costuri pentru economia germană. Ifo și-a redus previziunile de creștere economică pentru 2022 cu 1,4 puncte procentuale, până la 3,7%.

De asemenea, Institutul din München se așteaptă ca inflația să crească cu 3,1% în acest an și cu 3,3% în 2022, rate care depășesc cu mult ținta Băncii Centrale Europene de 2%. Totodată, economiștii germani nu se așteaptă ca prețurile de consum să revină la normal până în 2023.

Perspectiva dură vine în timp ce țările din întreaga lume se pregătesc pentru un potențial nou val de cazuri de coronavirus cauzate de varianta Omicron, care ar putea adăuga o presiune suplimentară asupra lanțurilor globale de aprovizionare și ar putea forța Băncile Centrale din Europa să regândească planurile de retragere a sprijinului pentru economie.

Săptămâna trecută, Germania a înregistrat cel mai mare număr de decese zilnice din cauza Covid-19 din februarie și până în prezent, în timp ce se autoritățile federale se străduiesc să țină sub control al patrulea val pandemic. La începutul acestei luni, guvernul de la Berlin a impus noi restricții, interzicând persoanelor nevaccinate să aibă acces în mai multe locuri, cu excepția celor esențiale, cum ar fi supermarketurile și far ...citeste mai departe despre "Cea mai mare economie a Europei, în pragul recesiunii. Care vor fi efectele asupra statelor central europene" pe Ziare.com

#Germania economie, #recesiune, #efecte , #Stiri International