Imperial College London renunta la motto-ul in limba latina din cauza asocierii sale cu Imperiul Britanic

Sambata, 27 Iunie 2020, ora 14:56
664 citiri
Imperial College London renunta la motto-ul in limba latina din cauza asocierii sale cu Imperiul Britanic
Foto: wikipedia

Imperial College London a renuntat la motto-ul sau latinesc vechi de 112 ani dupa ce mai multi studenti s-au plans de legaturile sale cu trecutul colonial, informeaza Evening Standard, citat de marginaliaetc.ro

Universitatea, plasata recent pe locul 8 mondial intr-un clasament, a afirmat ca aceasta schimbare ar "sprijini o comunitate diversa si inclusiva".

Protestele globale ale organizatiei Black Lives Matter au pus din ce in ce mai multa presiune asupra universitatilor, cerandu-le acestora sa isi constientizeze mostenirea istorica.

Motto-ul "scientia imperii decus et tutamen", inscris inca din 1908 pe stema universitatii, s-ar se traduce "cunoasterea stiintifica, gloria suprema si aparatoarea imperiului".

Universitatea a afirmat ca in viitor va folosi o stema rosie, albastra si aurie modificata pentru a exclude motto-ul din diplomele de absolvire, echipamentele sportive ale echipei universitatii si alte materiale.

"Cunoastem faptul ca acest motto evoca o mostenire istorica inradacinata in puterea coloniala si in oprimare," a afirmat universitatea. "Alegem sa nu negam aceasta istorie dar nici nu dorim sa mai fim definiti de ea."

Profesoara Alice Gast, vice-cancelar al universitatii, a informat personalul ca "multi dintre ei i s-au adresat in legatura cu motto-ul si prezenta sa pe emblema universitatii." Ea a promis ulterior formarea unui grup de lucru pentru "examinarea istoriei si mostenirii Colegiului".

In mod similar si Universitatea Bristol, membra la randul ei in grupul Russell, a anuntat ca isi reconsidera logo-ul in urma protestelor anti-rasiste create de uciderea lui George Floyd, un barbat afro-american care se afla in custodia politiei Statelor Unite.

Stema Universitatii Bristol contine emblemele heraldice ale lui Edward Colston, Henry Overton Wills III si a familiei Fry, figuri proeminente ale Imperiului Britanic.

In 7 Iunie, o statuie a lui Colston, comerciant de sclavi in secolul al XVII-lea, a fost doborata si aruncata in portul Bristol de protestari, urmata de atacarea de catre activisti a zeci de alte monumente din tara.

Universitatea Bristol a dezvaluit, de asemenea, ca s-a "angajat sa reconsidere" numele emblematicei cladiri Wills Memorial, actiune care a venit ca o repornire a unei campanii studentesti de redenumire a cladirii, lucru pe care universitatea il refuzase in 2017.

Wills, care s-a nascut in 1828, a fost un lider al industriei tutunului si un filantrop care a donat echivalentul a aproximativ 10 ...citeste mai departe despre "Imperial College London renunta la motto-ul in limba latina din cauza asocierii sale cu Imperiul Britanic" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Imperial College London, #black lives matter, #Imperiul Britanic , #Stiri International