Sunt Rusia, Iranul și China în pragul unor noi revoluții? Elementele esențiale care lipsesc pentru schimbarea de regim

Sambata, 14 Ianuarie 2023, ora 22:04
659 citiri
Sunt Rusia, Iranul și China în pragul unor noi revoluții? Elementele esențiale care lipsesc pentru schimbarea de regim
Proteste antiguvernamentale în Iran/ FOTO: iranintl.com

În fiecare dintre aceste trei țări care au trecut prin mai multe revoluții în ultimul secol, regimurile par puse la încercare.

Proteste populare în China, o revoltă feministă în Iran, activism anti-război și poate sabotaj în Rusia... Cele mai mari trei țări opresoare din lume ar fi în pragul revoluției sau pe punctul de a adopta reforme reale?

Nu ar fi prima dată. Toți trei au experimentat mai multe revoluții în secolul XX: Iranul în 1906 (constituțională) și în 1979 (islamistă); China în 1911 (republicană) și în 1949 (comunistă); Rusia în 1905 (constituțională), în 1917 (bolșevică) și în 1991 (prăbușirea cvasi-democratică a imperiului).

Fiecare dintre aceste revolte a fost o surpriză. Prin urmare, deși pare puțin probabil ca revoluțiile să zguduie aceste țări astăzi, nu este imposibil – iar oamenii acestor națiuni, atât aspiranți la revoluționari, cât și cei care apără ordinea stabilită, știu acest lucru în mod relevant, scrie Fred Kaplan în Slate.fr.

Trei elemente esențiale pentru declanșare unei revoluție și lipsesc...

Cu toate acestea, punctul de fierbere este în general evitat. Sociologii și politologii au studiat condițiile necesare unei schimbări radicale și una dintre concluziile la care au ajuns cu toții este că pentru a reuși, mișcările revoluționare trebuie să îmbine trei elemente: să fie organizate, să aibă o strategie și să aibă un lider carismatic.

„Iran, China, Rusia, protestele care au loc acolo nu au niciunul dintre aceste trei elemente”, spune Larry Diamond, cercetător la Instituția Hoover și autor al mai multor studii privind tranziția regimului post-autoritar.

Demonstranții chinezi care ridică foi albe, femeile iraniene care își smulg vălurile și strigă „Jos Ayatollahul”, activiștii anti-război ruși, toți dau dovadă de un curaj remarcabil și riscă pedepse lungi cu închisoarea, chiar mai rău. Dar nici curajul, nici măcar mitingurile nu sunt suficiente pentru a răsturna un regim sau pentru a schimba un stil de viață politic.

Acesta este un motiv cheie pentru care Avril Haines, directorul Serviciului de Informații al SUA, a declarat într-un interviu pentru NBC News că oficialii iranieni nu văd protestele populare drept o „amenințare iminentă” pentru regimul lor.

Cu toate acestea, a adăugat Avril Haines, guvernul de la Teheran ar putea avea probleme reale pe termen lung, deoarece rezis ...citeste mai departe despre "Sunt Rusia, Iranul și China în pragul unor noi revoluții? Elementele esențiale care lipsesc pentru schimbarea de regim" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Iran, #Rusia, #China, #protste, #revolte, #revolutii, #Xi Jinping, #Vladimir Putin, #ayatolahi , #Stiri International