Jaful de peste 100 de milioane de euro care a șocat cea mai bogată țară din Europa. Ce pedepse a primit ”clanul” care a dat lovitura

Marti, 16 Mai 2023, ora 16:27
266 citiri
Jaful de peste 100 de milioane de euro care a șocat cea mai bogată țară din Europa. Ce pedepse a primit ”clanul” care a dat lovitura
O parte dintre comorile furate FOTO Twitter

Cinci bărbaţi au fost condamnaţi la mai mulţi ani de închisoare pentru un jaf care a uimit o lume întreagă prin îndrăzneala sa, hoţii sustrăgând printr-o acţiune spectaculoasă, demnă de filmele de acţiune, bijuterii în valoare de 113 milioane de euro dintr-un muzeu din Dresda, în 2019, relatează CNN şi BBC.

Majoritatea inculpaţilor au primit pedepse mai uşoare, întrucât au încheiat o înţelegere legală prin care şi-au recunoscut parţial vina. O parte din comorile furate au fost returnate, dar altele s-ar putea să nu mai fie găsite niciodată. Un al şaselea acuzat a fost achitat.

Bărbaţii sunt toţi membri ai unei reţele de familii criminale cunoscute şi au pus la cale jaful cu meticulozitate.

UN JAF CA-N FILME

Banda, care locuia în Berlin, a vizitat locul de mai multe ori şi şi-a pregătit spargerea în avans, folosind o maşină hidraulică pentru a tăia barele grilajului de protecţie, după care, ca să nu stârnească suspiciuni, le-au lipit la loc cu bandă adezivă. Apoi, la primele ore ale dimineţii de 25 noiembrie 2019, au dat foc unui panou electric din apropierea muzeului, cufundând străzile din jur în întuneric, în timp ce doi dintre bărbaţi s-au strecurat în interior.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere i-au arătat pe hoţi purtând măşti şi mânuind topoare în timp ce intrau în Gruenes Gewoelbe - sau Seiful Verde -, o sală decorată somptuos, unde au spart vitrinele de sticlă pentru a ajunge la comoară. Jaful a durat practic doar câteva minute. Hoţii au pulverizat apoi un stingător de incendiu cu spumă peste încăpere pentru a-şi acoperi urmele şi au fugit cu un Audi, pe care l-au abandonat într-o parcare, dându-i foc înainte de a se întoarce la Berlin.

CINE ESTE CLANUL REMMO

După o anchetă care a durat un an, poliţia a făcut primele arestări. Toţi cei condamnaţi marţi sunt membri ai aşa-numitului "clan Remmo". În Germania există mai multe "clanuri"; reţele familiale cu rădăcini arabe responsabile de infracţiuni organizate majore, inclusiv, în ultimii ani, de un atac asupra unui magazin şi de un jaf bancar.

Unul dintre hoţii din Dresda fusese condamnat anterior pentru furtul unei monede de aur uriaşe, care cântărea 100 kg, din muzeul Bode din Berlin, în 2017. Moneda nu a fost recuperată niciodată şi se crede că a fost spartă sau topită.

"Există oameni care fură opere de artă din pasiune pentru artă, dar î ...citeste mai departe despre "Jaful de peste 100 de milioane de euro care a șocat cea mai bogată țară din Europa. Ce pedepse a primit ”clanul” care a dat lovitura" pe Ziare.com

#jaf, #comoara, #diamente, #Germania , #Stiri International