O țară aliată cu SUA, mutare neașteptată: Face afaceri însemnate cu Rusia, ocolind sancțiunile

Luni, 03 Aprilie 2023, ora 21:45
31 citiri
O țară aliată cu SUA, mutare neașteptată: Face afaceri însemnate cu Rusia, ocolind sancțiunile
Gaze naturale lichefiate vin din Rusia în japonia FOTO: WSJ

Războiul declanșat de Putin în Ucraina a bulversat piața mondială de energie, iar Europa a reacționat rapid pentru a scăpa de dependența de importurile Moscovei și a impus sancțiuni. Dar acum un aliat al Statelor Unite, Japonia cumpără petrol rusesc la prețuri peste plafonul stabilit de UE și G7.

Invocând nevoile sale energetice, Tokyo a reușit să obțină o excepție de la regulile care leagă națiunile G-7, potrivit The Wall Street Journal.

SUA și-au adunat aliații europeni în spatele unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru achizițiile de țiței rusești, dar unul dintre cei mai apropiați aliați ai Washingtonului din Asia cumpără acum petrol la prețuri peste plafon.

Fostul șef al contraspionajului de la CIA, din spatele ușilor închise: Cum va fi eliminat Putin, ”omul mort care umblă”?

Japonia a făcut ca SUA să fie de acord cu excepția, spunând că are nevoie de ea pentru a asigura accesul la energia rusă. Concesia arată că Japonia se bazează pe Rusia pentru combustibili fosili, despre care analiştii spun că a contribuit la o ezitare de la Tokyo de a sprijini mai mult Ucraina în războiul cu Rusia.

În timp ce multe țări europene și-au redus dependența de aprovizionarea cu energie rusă, Japonia și-a intensificat achizițiile de gaz natural rusesc în ultimul an. Japonia este singura națiune din Grupul celor Șapte care nu a furnizat arme letale Ucrainei, iar premierul Fumio Kishida a fost ultimul lider G-7 care a vizitat Ucraina după invazia Rusiei.

Kishida a declarat că summitul G-7 pe care îl găzduiește în luna mai în orașul său natal, Hiroshima, va demonstra solidaritatea cu Ucraina. Tokyo a declarat că se angajează să sprijine Kievul și că nu poate trimite arme din cauza restricțiilor de multă vreme la export pe care cabinetul și le-a impus.

Istoria secretă: Pactul nazist-sovietic pe care Rusia îl neagă și în prezent

„Nu vom permite actul absolut scandalos al Rusiei și impunem sancțiuni stricte Rusiei pentru a opri invazia cât mai curând posibil”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Hirokazu Matsuno.

Achizițiile de petrol, deși mici și autorizate de SUA, reprezintă o ruptură în unitatea eforturilor conduse de SUA de a impune un plafon global de 60 de dolari pe baril pentru achizițiile de țiței rusești.

Un oficial al Ministerului Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia a declarat că Tokyo dorește să ...citeste mai departe despre "O țară aliată cu SUA, mutare neașteptată: Face afaceri însemnate cu Rusia, ocolind sancțiunile" pe Ziare.com

#Rusia Japonia, #petrol Rusia, #Japonia economie, #petrol rusesc, #Sakhalin, #gaze naturale lichefiate, #Rusia gaze , #Stiri International