Lira turcească şi-a revenit puternic după o serie de noi măsuri anunțate de către Erdogan

Marti, 21 Decembrie 2021, ora 07:48
1165 citiri
Lira turcească şi-a revenit puternic după o serie de noi măsuri anunțate de către Erdogan
Lira turcească continuă evoluția volatilă FOTO Hepta

Lira turcească şi-a revenit puternic luni, de la un minim al şedinţei, după ce preşedintele Tayyip Erdogan a anunţat o serie de măsuri despre care a spus că vor reduce presiunea deprecierii monedei suportată de turci, promiţând în acelaşi timp să continue politica dobânzilor scăzute care a determinat prăbuşirea acesteia, transmite Reuters.

Lira, care a scăzut în timpul tranzacţiilor cu peste 10%, la aproximativ 18,4 unităţi faţă de dolar, s-a consolidat brusc şi a urcat cu 10,8% ca reacţie la anunţul lui Erdogan, până la 12 unităţi pentru un dolar, ulterior fiind cotată la 13,4 unităţi pentru un dolar.

Vorbind după o reuniune a Cabinetului, Erdogan a spus că măsurile vor asigura că cetăţenii nu vor trebui să-şi convertească lirele în valută străină în urma prăbuşirii monedei, el promiţând inclusiv o garantare a depozitelor.

”Prezentăm o nouă alternativă financiară cetăţenilor care doresc să-şi atenueze îngrijorările care decurg din creşterea cursului de schimb atunci când îşi evaluează economiile”, a spus Erdogan.

”Odată cu reducerile dobânzilor, vom vedea cu toţii cum va începe să încetinească inflaţia în câteva luni. Această ţară nu va mai fi un paradis pentru cei care îşi adaugă banii cu dobânzi mari, nu va fi un paradis de import”, a spus el.

El a cerut, de asemenea, ca ”toată lumea cu bani, cu acces la finanţare” să contribuie la investiţii şi a promis măsuri pentru a ajuta exportatorii şi pensionarii.

”Mişcarea de astăzi se bazează exclusiv pe anunţul guvernului turc că va proteja împotriva fluctuaţiilor monedei”, a declarat John Doyle, vicepreşedinte pentru tranzacţii la firma de plăţi valutară Tempus Inc.

"Cea mai importantă parte este că guvernul spune că va compensa pierderile din depozitele în lire dacă scăderea lirei depăşeşte ratele dobânzilor promise de bănci.

Guvernul nu a spus cum exact vor executa acest plan", a spus Doyle.

Forţa lui Erdogan pentru reducerea cu 5 puncte procentuale a ratei dobânzii din septembrie a declanşat cea mai gravă criză valutară a Turciei din ultimele două decenii, lira s-a prăbuşit cu aproape 40% în doar cinci săptămâni până vineri trecută.

Economiştii au numit modelul său de rate scăzute nechibzuit şi au spus că inflaţia va creşte peste 30% anul viitor. ...citeste mai departe despre "Lira turcească şi-a revenit puternic după o serie de noi măsuri anunțate de către Erdogan" pe Ziare.com

#Turcia, #lira turceasca, #lira turceasca apreciere , #Stiri International