Norvegia anunță un ajutor de 1 miliard de euro pentru Ucraina: ”Este vorba despre lumea pe care o vom oferi copiilor noştri”

Vineri, 01 Iulie 2022, ora 20:30
797 citiri
Norvegia anunță un ajutor de 1 miliard de euro pentru Ucraina: ”Este vorba despre lumea pe care o vom oferi copiilor noştri”
Jonas Gahr Stoere și Volodimir Zelenski, la Kiev FOTO Facebok / Volodimir Zelenski

Premierului norvegian Jonas Gahr Stoere a anunțat vineri, 1 iulie, în timpul unei vizite la Kiev, că țara sa va mai oferi Ucrainei un ajutor de un miliard de euro pentru o perioadă de doi ani, relatează AFP.

Suma de un miliard de euro, care se adaugă ajutoarelor anterioare anunţate de Oslo, este destinată ”ajutorului umanitar, reconstrucţiei ţării, cumpărării de arme şi sprijinirii funcţionării autorităţilor” ucrainene, a precizat guvernul norvegian într-un comunicat.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

”Suntem alături de poporul ucrainean”, a transmis și premierul Stoere în comunicat.

”Contribuim la sprijinirea luptei ucrainenilor pentru libertate. Ei luptă pentru ţara lor, dar şi pentru valorile noastre democratice”, a mai spus el.

Premierul norvegian a făcut o vizită la Kiev, precum şi la Iahidne, un sat puternic afectat de războiul din Ucraina.

Şeful guvernului norvegian a descris situaţia din satul ucrainean drept ”o imagine a iadului pe pământ”, potrivit agenţiei de ştiri norvegiene NTB.

În cadrul unei conferinţe de presă la Kiev alături de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, premierul Stoere a declarat că Norvegia doreşte să-şi exprime solidaritatea cu lupta Ucrainei de supravieţuire.

”Sunt aici să spun că lupta Ucrainei nu este numai pentru Ucraina. Este vorba despre câteva principii fundamentale ale lumii pe care o vom oferi copiilor noştri. Este vorba despre securitate în Europa, este vorba despre soarta vecinului tău”, a mai spus el.

Miercuri, Oslo a anunţat că donează trei sisteme de lansatoare de rachete multiple pentru Ucraina, după decizii similare ale SUA, Marii Britanii şi Germaniei.

Kievul cere în mod specific acest tip de arme numite MLRS sau GMRLS, care combină precizia şi raza lungă de acţiune, pentru a opri invazia rusă şi a contracara artileria Moscovei. ...citeste mai departe despre "Norvegia anunță un ajutor de 1 miliard de euro pentru Ucraina: ”Este vorba despre lumea pe care o vom oferi copiilor noştri”" pe Ziare.com

#razboi Rusia Ucraina, #ajutor Ucraina, #Norvegia , #Stiri International