Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
International > Stiri International
A   A   A

Pădurile nu ne vor salva de efectele devastatoare ale crizei climatice. De ce următorul deceniu va fi decisiv STUDIU

Pădurile nu ne vor salva de efectele devastatoare ale crizei climatice. De ce următorul deceniu va fi decisiv STUDIU
Padurile sufera din cauza secetei, incendiilor si insectelor FOTO Pixabay
Când oamenii vorbesc despre modalități de a încetini schimbările climatice, ei menționează adesea copacii și plantarea de copaci, din motive întemeiate.
Pădurile preiau o mare cantitate din dioxidul de carbon care încălzește planeta pe care oamenii îl elimină în atmosferă atunci când ard combustibili fosili.

Dar vor putea copacii să susțină acest ritm pe măsură ce temperaturile globale cresc? Companiile investesc din ce în ce mai mult în împăduriri ca măsură de compensare, spunând că anulează emisiile continue de gaze cu efect de seră. Rezultatele a două studii publicate în revistele Science și Ecology Letters, pe 12 mai, ridică noi întrebări despre cât de mult se poate baza lumea pe păduri pentru a stoca cantități tot mai mari de carbon. Ecologul William Anderegg, a explicat în The Conversation de ce împăduririle nu vor face față.

Ce ne spun noile cercetări despre copaci și capacitatea lor de a stoca dioxid de carbon?

Viitorul pădurilor este pe muchie de cuțit, cu o luptă între două forțe foarte importante: beneficiile pe care copacii le obțin din creșterea nivelului de dioxid de carbon și stresul cu care se confruntă din cauza climei, cum ar fi căldura, seceta, incendiile, dăunătorii și agenții patogeni.

Acele stresuri climatice cresc mult mai repede pe măsură ce planeta se încălzește decât se așteptau oamenii de știință. Asistăm la incendii imense și la moartea pădurilor cauzată de secetă mult mai devreme decât anticipaseră specialiștii. Când acei copaci mor, carbonul se întoarce în atmosferă. De asemenea, vedem dovezi că beneficiile pe care copacii le obțin de la niveluri mai mari de dioxid de carbon într-o lume care se încălzește ar putea fi mai limitate decât ne dăm seama.

Acest lucru ne spune că probabil nu este o idee grozavă să contam pe păduri pentru un absorbant de carbon pe scară largă în secolul 21, mai ales dacă societățile nu își reduc emisiile.

Copacii și pădurile fac tot felul de alte lucruri uimitoare – curăță aerul și apa și oferă valoare economică în ceea ce privește lemnul și turismul și polenizarea. Drept urmare, înțelegerea modului în care vor crește contează din mai multe motive.

Există un argument că, cu mai mult dioxid de carbon în atmosferă, copacii pur și simplu vor crește mai mult și vor bloca acel carbon. Însă unul dintre studii arată că două lucruri-cheie afectează ...citeste mai departe despre "Pădurile nu ne vor salva de efectele devastatoare ale crizei climatice. De ce următorul deceniu va fi decisiv STUDIU" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Luni, 16 Mai 2022, ora 23:38

 Articol citit de 1259 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor