Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
International > Stiri International
A   A   A

Ultimul parteneriat strategic al Statelor Unite a înfuriat China. Noul acord a făcut Franța să se simtă trădată

Ultimul parteneriat strategic al Statelor Unite a înfuriat China. Noul acord a făcut Franța să se simtă trădată
Un oficial al administraţiei Biden a subliniat că acordul „nu vizează nicio ţară” FOTO Pixabay
Noua alianţă de securitate a Statelor Unite cu Regatul Unit şi Australia era de aşteptat să fie primită cu furie de China, ţinta nenumită a eforturilor Washingtonului de a-şi consolida influenţa în regiune. Acest lucru s-a întâmplat, însă pactul a revoltat şi Franţa, vechi aliat care, aşa cum au arătat declaraţiile de joi, s-a simţit trădată de noul acord.
Francezii au anulat gala programată pentru vineri la Washington D.C. pentru a marca 240 de ani de la Bătălia Capes, o importantă victorie a marinei franceze care a ajutat coloniştii să câştige Revoluţia Americană, a confirmat ambasada Franţei, informează nbcnews.com.

La o informare de presă de joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că pactul „a subminat serios pacea şi stabilitatea în regiune, a agravat cursa pentru arme şi a subminat eforturile internaţionale de neproliferare nucleară”.

Zhao a adăugat că orice alianţă regională „ar trebui să nu vizeze sau să afecteze interesele unei părţi terţe”.

Într-un briefing dinaintea anunţului de miercuri seară, un oficial al administraţiei Biden a subliniat că acordul „nu vizează nicio ţară”.
Însă acordul AUKUS vine în timp ce SUA îşi intensifică eforturile pentru a contracara China.

Va permite Australiei, pentru prima dată, să construiască submarine cu propulsie nucleară, folosind tehnologia pe care SUA au împărtăşit-o până acum doar cu Marea Britanie. Pactul va permite şi o mai intensă colaborare între cele trei ţări privind capacităţile cibernetice şi inteligenţa artificială, precum şi în alte domenii.

Australia va deveni, sub acest acord, a şaptea ţară din lume care va avea submarine cu propulsie nucleară, după SUA, Regatul Unit, Franţa, China, India şi Rusia. Spre deosebire de aceste ţări, Australia nu are arme nucleare.

„SUA nu au împărtăşit această tehnologie decât cu Marea Britanie, aşadar faptul că Australia se alătură acum clubului arată că Statele Unite sunt pregătite să facă paşi importanţi şi să renunţe la vechile reguli pentru a întâmpina provocările Chinei”, a declarat Sam Roggeveen, director al International Security Program de la Lowy Institute din Sydney, într-un comunicat remis NBC News.

Relaţiile dintre Beijing şi Canberra se deteriorează de câţiva ani, aliatul SUA devenind un bastion în eforturile Vestului de a opri influenţa t ...citeste mai departe despre "Ultimul parteneriat strategic al Statelor Unite a înfuriat China. Noul acord a făcut Franța să se simtă trădată" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Vineri, 17 Septembrie 2021, ora 09:32

 Articol citit de 425 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor