Tara care blochează noua serie de sancţiuni la adresa Rusiei. Care este motivul invocat

Vineri, 24 Februarie 2023, ora 15:33
248 citiri
Tara care blochează noua serie de sancţiuni la adresa Rusiei. Care este motivul invocat
Moscova FOTO Pixabay

Polonia a blocat vineri o nouă serie de sancţiuni europene menite să lovească economia Rusiei pentru invazia ei asupra Ucrainei, invazie declanşată în urmă cu exact un an, au anunţat surse diplomatice de la Bruxelles pentru AFP.

Un pachet "foarte substanţial" de sancţiuni ce includeau noi restricţii pentru exporturi spre Rusia în valoare de 11 miliarde de euro, îngheţarea activelor a trei bănci şi a numeroase entităţi, printre care întreprinderi iraniene acuzate că furnizează drone Moscovei, este blocat de Varşovia, potrivit acestor surse.

Polonia apreciază drept insuficiente restricţiile propuse asupra importurilor de cauciuc sintetic din Rusia, utilizate pentru anvelope, au precizat delegaţiile a patru ţări membre.

Italia cere o tranziţie lungă, pentru a putea diversifica aprovizionările industriei sale de anvelope, ceea ce este refuzat de Varşovia, au explicat sursele.

A zecea serie de sancţiuni ale UE este gata şi "un acord trebuie să fie găsit vineri", când se marchează un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, au insistat diplomaţi şi responsabili europeni pentru AFP.

Potrivit acestora, blocajul impus de Polonia "penalizează Europa". SUA şi Regatul Unit au anunţat deja înăsprirea sancţiunilor lor şi noile măsuri pregătite de UE au fost dezvăluite în urmă cu două săptămâni.

Soluţia este în mâinile prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki şi ale şefei guvernului italian Giorgia Meloni, ambii membri ai aceleiaşi familii politice în Europa, a apreciat un diplomat. Partidele lor fac parte din grupul Conservatorilor şi Reformiştilor în Parlamentul European.

Polonia blocase deja aprobarea celui de-al nouălea pachet de sancţiuni al UE, în decembrie 2022, în aşteptarea unui summit al liderilor UE la Bruxelles pentru a-şi înlătura rezervele. ...citeste mai departe despre "Tara care blochează noua serie de sancţiuni la adresa Rusiei. Care este motivul invocat" pe Ziare.com

Chinezii vor produce în Polonia autoturismul care să concureze cu Dacia Spring. Producția mașinii electrice T03 ar putea începe din iunie
Chinezii vor produce în Polonia autoturismul care să concureze cu Dacia Spring. Producția mașinii electrice T03 ar putea începe din iunie
Compania chineză Leapmotor va construi vehicule electrice cu preţuri accesibile la uzina Tychy din Polonia a partenerului Stellantis, urmând să concureze inclusiv Dacia Spring, au declarat...
#sanctiuni Rusia, #Polonia, #sanctiuni UE, #razboi Ucraina , #Stiri International