Producatorii romani cresc preturile, pe cand in UE scad

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 14:10
1777 citiri
Producatorii romani cresc preturile, pe cand in UE scad

Romania a avut in februarie al treilea ritm de crestere anuala a preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana (UE), de 5,8%, in timp ce la nivelul statelor membre preturile la producator au scazut in medie cu 0,8%, potrivit datelor publicate, luni, de Eurostat.

Cel mai mare avans a fost inregistrat in Malta, unde preturile productiei industriale au urcat cu 39,4% fata de luna similara din 2008, urmata de Ungaria, cu un avans anual al preturilor la producator de 6,2%.

Cele mai semnificative scaderi ale preturilor la producator au fost inregistrate in a doua luna a anului in Grecia, de 5,3% fata de luna similara din 2008, Franta si Olanda, de 4,5% in fiecare, mai arata datele biroului european de statistica.

In prima luna a acestui an, preturile productiei industriale s-au micsorat in zona euro cu 1,8% fata de februarie 2008.

Preturile din sectorul energetic s-au redus in februarie cu 3,3% in UE si cu 4,5% in zona euro fata de luna similara a anului trecut. In februarie s-au ieftinit si produsele intermediare, cu 1,7% in UE si cu 3,1% in zona euro. In schimb, preturile bunurilor de folosinta indelungata au crescut cu 2,5% in UE si cu 2% in zona euro, iar cele ale bunurilor de capital, cu 2,4% in statele membre si cu 1,8% in zona euro.

Fata de ianuarie, preturile la producator au urcat in februarie in Romania cu 0,7%, in timp ce in UE au scazut cu 0,3%, iar in zona euro s-au diminuat cu 0,5%.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
#crestere, #preturi, #producatori, #romani, #romania , #Romania