Impactul economic al războiului din Ucraina. Experți: Dacă Rusia oprește livrările de gaze, Germania intră în recesiune

Vineri, 15 Aprilie 2022, ora 08:18
652 citiri
Impactul economic al războiului din Ucraina. Experți: Dacă Rusia oprește livrările de gaze, Germania intră în recesiune
Germania este dependentă de livrările de gaze naturale din Rusia. FOTO: Pixabay.com

Economiştii germani prognozează o recesiune în cea mai mare economie a Europei dacă livrările de gaze ruseşti ar fi oprite, iar efectele s-ar putea răspândi şi în restul continentului, transmite CNBC.

În prognoza lor economică comună bianuală, cele mai mari cinci institute economice ale Germaniei şi-au redus drastic previziunile privind produsul intern brut, pe măsură ce războiul din Ucraina încetineşte recuperarea după pandemia de Covid-19.

RWI din Essen, DIW din Berlin, Institutul Ifo din Munchen, IfW din Kiel şi IWH din Halle se aşteaptă acum ca PIB-ul Germaniei să crească cu 2,7% în 2022 şi 3,1% în 2023, presupunând că nu mai există o escaladare economică ulterioară legată de războiul din Ucraina şi că fluxurile de gaze ruseşti către Europa din Rusia vor continua.

Institutele au prognozat anterior o creştere economică de 4,8% în 2022.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Germania, dependentă de gazele naturale din Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi Parlamentul European au cerut ca Uniunea Europeană să impună un embargo total asupra importurilor de petrol, gaze şi cărbune din Rusia, în lumina atrocităţilor comise de forţele ruse în Ucraina împotriva civililor.

UE intenţionează să interzică importurile ruseşti de cărbune şi lucrează la sancţiuni împotriva petrolului rusesc, deoarece încearcă să excludă Kremlinul din economia globală, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat, de asemenea, în numeroase ocazii, că va întrerupe aprovizionarea cu gaze către Europa.

Cu toate acestea, economiştii se aşteaptă că o astfel de mişcare va avea consecinţe economice grave pentru ambele părţi.

În 2020, Germania a cumpărat 58,9% din gazele naturale din Rusia, potrivit institutului european de statistică.

Conducta Nord Stream 2, proiectul de 11 miliarde de dolari conceput pentru a dubla fluxul de gaze dintre Rusia şi Germania, este acum neutilizată şi abandonată.

Germania a oprit complet certificarea conductei după ce Rusia a recunoscut oficial două regiuni pro-ruse din estul Ucrainei, creând un pretext pentru invazia care a urmat.

În cazul unei opriri totale a aprovizionării cu energie din Rusia, institutele germane au prezis o pierdere cumulată anul acesta şi următorul de aproximativ 220 de miliarde de euro (238 de miliarde de dolari), echivalentul a peste 6,5% din ...citeste mai departe despre "Impactul economic al războiului din Ucraina. Experți: Dacă Rusia oprește livrările de gaze, Germania intră în recesiune" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
Noua comoară energetică din inima Europei. Investiția care schimbă jocul și dă o lovitură neașteptată Chinei
Noua comoară energetică din inima Europei. Investiția care schimbă jocul și dă o lovitură neașteptată Chinei
Producția de „aur alb” a început la zăcământul care poate alimenta 500.000 de mașini electrice în fiecare an. Apar vești bune pentru industria energetică din Europa, deoarece...
#razboi Ucraina, #Germania, #economie Germania, #livrari gaze Rusia , #Stiri International