Încrederea oamenilor de afaceri germani în economie s-a îmbunătăţit: ”Este foarte puţin probabil să avem o recesiune tehnică”

Joi, 26 Ianuarie 2023, ora 07:17
46 citiri
Încrederea oamenilor de afaceri germani în economie s-a îmbunătăţit: ”Este foarte puţin probabil să avem o recesiune tehnică”
Încrederea oamenilor de afaceri germani în economie s-a îmbunătăţit în ianuarie FOTO Pixabay

Încrederea oamenilor de afaceri germani în economia ţării lor s-a îmbunătăţit în ianuarie, potrivit unui sondaj al Institutului Ifo din München, semn că cea mai mare economie a Europei ar putea evita o recesiune, transmite CNBC.

Indicele climatului de afaceri al Ifo a crescut la 90,2 puncte, de la nivelul anterior de 88,6 de puncte, din cauza ”aşteptărilor considerabil mai puţin pesimiste”, se arată într-un comunicat.

Acest lucru a lăsat în continuare indicele sub nivelul din 2021 şi începutul lui 2022.

Companiile au raportat în general o satisfacţie mai scăzută faţă de situaţia lor actuală. Acest lucru a fost compensat de o încredere mai bună privind comerţul şi de semnale de satisfacţie prezentă şi optimism pentru viitor din partea firmelor de producţie.

”Existau aşteptări că ar putea exista o recesiune în trimestrul al patrulea din ’22 şi primul trimestru din ’23. Acum se pare că în ultimul trimestru a fost stagnare”, a declarat preşedintele Ifo, Clemens Fuest, pentru CNBC.

”Economia poate să se mai micşoreze puţin în primul trimestru, dar, având în vedere îmbunătăţirea aşteptărilor pentru luna viitoare pe care o vedem acum din partea companiilor, este foarte puţin probabil să avem o recesiune tehnică, care ar fi două trimestre negative. ”

Cele mai recente cifre ale biroului naţional de statistică al Germaniei au arătat că PIB-ul ţării a crescut cu 0,4% în iulie-septembrie faţă de trimestrul anterior şi cu 1,2% în termeni anuali.

Estimările iniţiale sugerează o creştere de 1,9% pentru tot anul 2022 şi o stagnare în ultimul trimestru.

Dar au existat avertismente repetate că Germania şi alte ţări europene s-ar putea confrunta cu o recesiune pe fondul unei crize energetice, o încetinire a producţiei, o inflaţie ridicată şi o încredere scăzută a consumatorilor şi a afacerilor.

Fuest a spus că evoluţiile de pe piaţa energiei au fost esenţiale pentru îmbunătăţirea încrederii, atât datorită scăderii preţurilor pe piaţă, cât şi datorită faptului că întreprinderile nu se mai pregătesc pentru o posibilă raţionalizare a gazelor. ...citeste mai departe despre "Încrederea oamenilor de afaceri germani în economie s-a îmbunătăţit: ”Este foarte puţin probabil să avem o recesiune tehnică”" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#oameni afaceri, #Germania, #sondaj, #recesiune, #economie Germania , #Stiri International