Rubla rusească a ajuns la cea mai puternică valoare din 2015 încoace. La cât a fost cotată moneda

Vineri, 24 Iunie 2022, ora 08:00
567 citiri
Rubla rusească a ajuns la cea mai puternică valoare din 2015 încoace. La cât a fost cotată moneda
Rubla rusească a atins 52,3 unităţi pentru un dolar FOTO Pexels

Rubla rusească a atins miercuri, 22 iunie, 52,3 unităţi pentru un dolar, fiind cel mai ridicat nivel din mai 2015 şi departe de nivelul de 139 de unităţi pentru un dolar atins după sancțiunile aplicate de UE și SUA ca urmare a invaziei din Ucraina, conform CNBC.

Ulterior, rubla a fost cotată la 54,2 unităţi pentru un dolar, încă aproape de maximele ultimelor şapte ani.

Creşterea puternică a rublei din ultimele luni este citată de Kremlin drept ”o dovadă” că sancţiunile occidentale nu funcţionează.

”Ideea era clară: zdrobiţi economia rusă în mod violent. Nu au reuşit. Evident, asta nu s-a întâmplat”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin săptămâna trecută, în cadrul Forumului Economic Internaţional anual de la Sankt Petersburg.

La sfârşitul lunii februarie, după prăbuşirea iniţială a rublei şi la patru zile după ce a început invazia Ucrainei pe 24 februarie, Rusia a mărit de peste două ori dobânda de referinţă, la 20%, faţă de nivelul anterior de 9,5%.

De atunci, valoarea monedei s-a îmbunătăţit până la punctul în care banca centrală a redus dobânda de politică monetară de trei ori, până la 11%, la sfârşitul lunii mai.

Rubla a devenit de fapt atât de puternică încât banca centrală a Rusiei ia în mod activ măsuri pentru a încerca să o slăbească, temându-se că acest lucru va face exporturile ţării mai puţin competitive.

Dar ce se află cu adevărat în spatele creşterii monedei şi poate fi susţinută?

Rusia înregistrează venituri record din petrol şi gaze. Motivele sunt, pentru a spune simplu: preţuri uimitor de ridicate ale energiei, controlul capitalului şi sancţiunile în sine.

Rusia este cel mai mare exportator de gaze din lume şi al doilea cel mai mare exportator de petrol. Clientul său principal? Uniunea Europeană, care cumpără energie rusească în valoare de miliarde de dolari pe săptămână, încercând în acelaşi timp să o pedepsească cu sancţiuni. Acest lucru pune UE într-un loc dificil - a trimis exponenţial mai mulţi bani Rusiei prin achiziţii de petrol, gaze şi cărbune decât a trimis Ucrainei ca ajutor, ceea ce a contribuit la umplerea cufărului de război al Kremlinului. Şi cu preţurile ţiţeiului Brent cu 60% mai mari decât erau în aceeaşi perioadă a anului trecut, chiar dacă multe ţări occidentale şi-au redus achiziţiile de petrol rusesc, Moscova înregistrează în continuare un ...citeste mai departe despre "Rubla rusească a ajuns la cea mai puternică valoare din 2015 încoace. La cât a fost cotată moneda" pe Ziare.com

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#rubla ruseasca, #razboi Ucraina, #moneda ruseasca, #rubla, #putere rubla , #Stiri International