Efectul revenirii sasilor transilvaneni acasa: Boom imobiliar in satele unde se investeste in renovarea locuintelor

Miercuri, 02 Iunie 2021, ora 04:00
801 citiri
Efectul revenirii sasilor transilvaneni acasa: Boom imobiliar in satele unde se investeste in renovarea locuintelor
Locuinte sasesti si obiceiul practicat in satul Sona din judetul Alba

In Ardeal sunt zeci de sate care in trecut aveau o populatie majoritar saseasca. Pentru multi dintre sasii plecati in Germania, Romania este, in continuare, acasa. Periodic, satele prind viata datorita celor plecati in urma cu apoape 30 de ani. Multi si-au renovat casele, care pastreaza arhitectura traditionala si vin in locurile natale de cate ori pot. Dornici sa pastreze traditia, isi aduc si copiii sau nepotii.

Casele sasesti se pot evidentia foarte usor pentru ca sunt bine ingrijite si vopsite in culori vii. In interior pastreaza obiecte de mobilier vechi de peste 50 de ani, pe care, unii dintre ei, le aveau si atunci cand erau copii. Unul dintre satele care cunoaste un veritabil reviniment, atat economic cat si cultural, de pe urma intoarcerii sasilor este Garbova, amplasat in judetul Alba, la limita cu Sibiul. Unele case sasesti de aici, proaspat renovate, valoreaza in prezent pana la 100.000 de euro. In comuna mai locuiesc permanent, in prezent, mai putin de 10 persoane de etnie germana, in familii mixte.

Obiceiuri unice care au disparut odata cu plecarea sasilor

In zona Tarnavelor se afla satul Sona, locuit timp de secole aproape in totalitate numai de sasi. Si aici se mai afla, in prezent, cativa locuitori de etnie germana, dar vechea comunitate si-a lasat amprenta pentru totdeauna in localitatea de pe Valea Tarnavei Mici. Sasii reintorsi au reeditat un obicei unic in Transilvania, "La Sipote", desfasurat, de obicei, in duminica inainte de Rusalii. Obiceiul dateaza de la mijlocul secolului al XIX-lea, dupa ce satenii au cumparat terenurile agricole de la nobili, fiind in mod deosebit interesati sa intretina cele opt sipote (izvoare - n.r.) de pe hotarul satului, pentru a avea apa de baut atunci cand mergeau la munci agricole. Din pacate, acum nu mai exista niciun izvor din cele opt, odata cu plecarea sasilor acestea secand, nemaifiind intretinute.

Obiceiului "La Sipote" de la Sona

Jidvei este o comuna invecinata cu Sona, unde, de asemenea, sasii au fost majoritari. Multi si-au recapatat casele, le-au modernizat si revin din Germania ori de cate ori au ocazia. Si aici se desfasura in trecut un obicei specific populatiei sasesti. Sarbatoarea Carnilejului (Fasching, in germana) dateaza din anul 1866 si s-a pastrat pana in anul 1995, ultima data cand s-a mai organizat manifestarea traditionala. Ulterior, nu s-a mai putut tine dintr-un motiv foarte simplu: au ramas prea putini sasi in Jidvei pentru a se mai putea realiza obiceiul, vech ...citeste mai departe despre "Efectul revenirii sasilor transilvaneni acasa: Boom imobiliar in satele unde se investeste in renovarea locuintelor" pe Ziare.com

#sasi, #cultura, #sate, #ardeal, #Obiceiuri, #case, #istorie, #Transilvania , #Stiri International