Țările în care profesorii câștigă până la 5.500 de euro pe lună. Cât ia un debutant în Germania și Finlanda

Luni, 22 Mai 2023, ora 14:17
409 citiri
Țările în care profesorii câștigă până la 5.500 de euro pe lună. Cât ia un debutant în Germania și Finlanda
Profesor în timpul orelor FOTO Unsplash

O publicație franceză a realizat o analiză centrată pe salariile, statutul și rolul de la clasă al profesorilor din Germania, Finlanda și Israel. În Germania și Finlanda, salariile cadrelor didactice sunt considerabil mai mari decât în România, fiind vorba despre câteva mii de euro pe lună. Pe de altă parte, situația nu este foarte roz în Israel.

În Germania, salariul poate ajunge la 5.500 de euro brut pe lună pentru un profesor ajuns la finalul carierei. Există însă diferențe semnificative între regiuni, potrivit francetvinfo.fr.

Un profesor debutant în învățământul primar câștigă între 3.500 și 4.000 de euro brut pe lună. În școlile secundare și în licee, salariile variază între 4.000 și 4.600 de euro brut pe lună. Cele mai mari salarii sunt plătite profesorilor de liceu din Baden-Württemberg, cu 5.665 de euro brut pe lună.

În Finlanda, salariile profesorilor sar de 3.000 de euro pe lună. Un profesor finlandez predă între 18 și 24 de lecții pe săptămână, la care se adaugă două ore de ședințe de predare. De asemenea, clasele sunt prevăzute cu circa 20 de elevi.

Pe de altă parte, lucrurile nu stau atât de bine în Israel, unde profesorii nu câștigă foarte bine. Potrivit unei analize anuale a educației în țările OCDE, publicată în septembrie 2021, profesorii din această țară sunt plătiți mai puțin decât media, în timp ce clasele israeliene sunt printre cele mai aglomerate.

De fapt, ei câștigă cu 6% mai puțin atunci când salariile lor sunt comparate folosind o scară a puterii de cumpărare, în parte pentru că viața este atât de scumpă în Israel. Uneori, salariul lor de pornire poate fi mai mic decât salariul obișnuit al chelnerilor. Potrivit unui sondaj publicat de cotidianul economic israelian The Marker, unul din cinci profesori israelieni părăsește profesia în primii trei ani. ...citeste mai departe despre "Țările în care profesorii câștigă până la 5.500 de euro pe lună. Cât ia un debutant în Germania și Finlanda" pe Ziare.com

#salariu profesori, #salarii profesori, #Germania, #Finlanda, #Israel , #Stiri International