Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
International > Stiri International
A   A   A

De ce semiconductorii din Taiwan sunt de neînlocuit la nivel mondial. "Țări precum SUA și Germania nu trebuie să stea cu mâinile în sân”

De ce semiconductorii din Taiwan sunt de neînlocuit la nivel mondial. "Țări precum SUA și Germania nu trebuie să stea cu mâinile în sân”
Taiwanul acopera circa 90% din cererea globala de semiconductori FOTO Pixabay
În timp ce gazul rusesc poate fi înlocuit cu alte forme de energie, microcipurile fabricate în Taiwan nu pot. Gigantul de cipuri din țară TSMC a atins o dominație pe piața globală de proporții cu adevărat sistemice. Dar care este motivul pentru asta?
În timpul turului ei vârtej din Taiwan, președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, nu a vorbit doar despre geopolitică cu liderii politici ai țării asiatice; dar și afaceri cu cea mai valoroasă firmă a insulei, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, cunoscută și sub numele de TSMC.

Întâlnirea lui Pelosi cu președintele TSMC Mark Liu de miercuri, 3 august, a evidențiat ponderea tehnologică exagerată a producătorului de cipuri în economia globală. De la industria aerospațială la electronice de larg consum, lumea depinde în mare măsură de semiconductori TSMC în aproape toate sectoarele.

TSMC este situat în Parcul științific Hsinchu din nord-vestul Taiwanului și chiar și cea mai mică întrerupere a producției companiei ar duce, de exemplu, la oprirea liniilor de asamblare din industria auto globală.

Dar cum a devenit produsul unei companii atât de indispensabil?

30 de ani de vârf în tehnologie

Înființat în 1985, Parcul Științific Hsinchu este împărțit în șase parcuri satelit - Hsinchu, Zhunan, Tonglu, Longtan, Yilan și Parcul Biomedical din Hsinchu - care angajează un total de aproximativ 150.000 de oameni. Sectorul său principal este industria de circuite integrate, care reprezintă 70% din valoarea totală a producției parcului.

„Silicon Valley din Taiwan”, așa cum mai este numită zona, se află la aproximativ 150 de kilometri distanță de China continentală. De asemenea, a creat cu succes afaceri în alte sectoare tehnologice, cum ar fi telecomunicațiile, optoelectronica, mașinile de precizie și biotehnologia.

Cei 20 de producători de cipuri de la Hsinchu - în primul rând TSMC și UMC - sunt cei mai mari producători de semiconductori din lume. TSMC, de exemplu, este furnizorul exclusiv al procesoarelor Apple de siliciu pentru iPhone și PC-uri Mac, precum și partenerul de producție al altor companii americane precum AMD, Broadcom și Qualcomm.

„Turnătorie sistemică” cu ambiții

Ca o aparentă răzbunare pentru vizita lui Pelosi pe insulă, China a suspendat miercuri unele schimburi comerciale cu Taiwanul, intensificând tensiunile existente între Taipei și Beijing cu privire la ...citeste mai departe despre "De ce semiconductorii din Taiwan sunt de neînlocuit la nivel mondial. "Țări precum SUA și Germania nu trebuie să stea cu mâinile în sân”" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Vineri, 05 August 2022, ora 12:38

 Articol citit de 705 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor