Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
International > Stiri International
A   A   A

Washingtonul afirmă că a discutat cu Parisul înaintea anunţării alianţei sale cu Marea Britanie şi Australia. Franţa dezminte

Washingtonul afirmă că a discutat cu Parisul înaintea anunţării alianţei sale cu Marea Britanie şi Australia. Franţa dezminte
Joe Biden și Emmanuel Macron FOTO Hepta
Washingtonul şi Parisul au avut contacte la nivel înalt înaintea anunţului despre încheierea noii alianţe ''AUKUS'' 'între SUA, Marea Britanie şi Australia, a declarat joi un responsabil al Casei Albe, afirmaţie contrazisă de Franţa, unde anunţul despre noua alianţă a provocat furie, întrucât Parisul a pierdut astfel un contract de 56 de miliarde de euro pentru livrarea de submarine către Australia.
''Înalţi responsabili ai administraţiei americane au fost în contact cu omologii lor francezi pentru a discuta despre AUKUS, inclusiv înaintea anunţului'' de miercuri, a spus responsabilul american, citat de AFP.

Franţa dezminte însă că ar fi ştiut ceva. ''Nu am fost informaţi despre acest proiect înaintea publicării primelor informaţii în presa americană şi australiană, care ele însele au precedat cu câteva ore anunţul oficial al lui Joe Biden'', a declarat pentru aceeaşi agenţie de presă purtătorul de cuvânt al ambasadei Franţei la Washington.

În urma încheierii alianţei AUKUS, Australia va cumpăra submarine americane cu propulsie nucleară şi va renunţa la achiziţia a 12 submarine convenţionale produse în Franţa şi contractate în anul 2016.
'Este, într-adevăr, spus fără ocolişuri, o lovitură în spate', s-a indignat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, la postul de radio France Info. Preşedintele 'Biden a luat o decizie brutală, imprevizibilă, seamănă foarte bine cu ceea ce făcea (fostul preşedinte Donald) Trump", a adăugat ministrul francez.

''Aşa ceva nu se face între aliaţi (...) Noi vorbeam despre toate acestea cu SUA în urmă cu puţin timp, iar acum, iată această ruptură. Este insuportabil'', a mai deplâns el.

"În materie de geopolitică şi politică internaţională, este grav", a declarat la rândul ei titulara portofoliului francez al apărării, Florence Parly, care a asigurat că este "lucidă în legătură cu modul în care îşi tratează SUA aliaţii".

Şi Senatul francez a reacţionat, întrebându-se despre natura exactă a relaţiei între Paris şi Washington. ''Va trebui să ne întrebăm asupra atitudinii recurente a unora dintre aliaţii noştri, care se comportă mai mult ca adversari decât concurenţi loiali'', a declarat Christian Cambon, preşedintele comisiei pentru afaceri externe din Senatul de la Paris, instituţie care a emis şi un comunicat în care acuză SUA şi Marea Britanie că ''schimbă regulile jocului'' ...citeste mai departe despre "Washingtonul afirmă că a discutat cu Parisul înaintea anunţării alianţei sale cu Marea Britanie şi Australia. Franţa dezminte" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Joi, 16 Septembrie 2021, ora 20:29

 Articol citit de 300 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor