SUA anunță un ajutor financiar pentru Turcia după cutremurul care a provocat moartea a aproape 45.000 de persoane

Duminica, 19 Februarie 2023, ora 19:49
453 citiri
SUA anunță un ajutor financiar pentru Turcia după cutremurul care a provocat moartea a aproape 45.000 de persoane
Secretarul de stat Antony Blinken FOTO / Twitter Nexta

Şeful diplomaţiei americane, Anthony Blinken, a anunţat duminică, în Turcia, un ajutor suplimentar de 100 de milioane de dolari pentru persoanele afectate de cutremurul care a provocat moartea a aproape 45.000 de persoane în această ţară şi în Siria vecină, informează AFP.

Blinken a sosit la baza aeriană Incirlik, în sud-estul Turciei, în apropiere de oraşul Adana, venind de la Munchen, Germania, unde a participat la o conferinţă de securitate.

De la Incirlik, unde sunt staţionaţi aproximativ 1.500 de soldaţi americani, este livrată o parte din ajutorul umanitar, inclusiv american, în zonele afectate de cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade produs la 6 februarie.

Tot de acolo, Blinken şi omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, au decolat la bordul unui elicopter al forţelor armate turce, pentru a survola provincia Hatay, una dintre cele mai afectate, potrivit Anadolu.

Programul oficial al lui Blinken indică faptul că, după zbor, el se va întâlni la Incirlik cu rude ale militarilor turci afectaţi de puternicul cutremur, cu echipe de salvare americane şi cu membri ai Căştilor Albe, o organizaţie de ajutor umanitar siriană, relatează EFE.

Cutremurul este cel mai grav dezastru care a lovit Turcia în prezent, 40.689 de persoane pierzându-şi viaţa numai în această ţară, potrivit ultimelor bilanţuri.

"Când te uiţi la amploarea pagubelor, la numărul de clădiri, apartamente şi case distruse, reconstrucţia va necesita un efort uriaş, iar noi ne angajăm să sprijinim acest lucru", a declarat Blinken.

"Adăugăm 100 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie disperată", a mai spus el.

Departamentul de Stat a precizat într-un comunicat că preşedintele Joe Biden va autoriza 50 de milioane de dolari care vor fi furnizate de Fondul de asistenţă de urgenţă pentru refugiaţi şi migranţi (ERMA). Celelalte 50 de milioane de dolari vor fi furnizate prin intermediul Departamentului de Stat şi al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

Acest ajutor, potrivit comunicatului, citat de EFE, este dedicat populaţiilor afectate de cutremur din Turcia şi Siria şi va fi disponibil pentru a sprijini organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale. Acesta va fi folosit pentru a livra pături, saltele, alimente, haine călduroase şi corturi, printre alte materiale.

Duminică după-amiază, autorităţile turce au anunţat încetarea căută ...citeste mai departe despre "SUA anunță un ajutor financiar pentru Turcia după cutremurul care a provocat moartea a aproape 45.000 de persoane" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#SUA, #cutremur Turcia, #cutremur, #Turcia, #ajutor financiar , #Stiri International