Suma uriașă oferită de SUA ca recompensă pentru prinderea noului lider al Al-Qaida. În ce țară s-ar afla Seif al-Adel

Joi, 16 Februarie 2023, ora 20:14
627 citiri
Suma uriașă oferită de SUA ca recompensă pentru prinderea noului lider al Al-Qaida. În ce țară s-ar afla Seif al-Adel
Seif al-Adel a fost implicat în atacurile de la 11 septembrie FOTO Twitter

Departamentul de Stat american a anunțat miercuri că oferă 10 milioane de dolari pentru informaţii ce ar putea duce la prinderea noului lider al Al-Qaida, relatează AFP.

Potrivit autorităților americane, noul lider al grupării jihadiste este Seif al-Adel, un fost membru al forţelor speciale egiptene, stabilit în Iran. El a devenit lider al grupării după ce Ayman al-Zawahiri a fost ucis, în vara anului 2022.

Teheranul a reacţionat joi la acest anunţ denunţând o dezinformare şi calificând drept ”rizibil” faptul de a ”lega liderul al-Qaida de Iran”.

”Creatorii al-Qaida şi ai grupării Stat Islamic sunt responsabili de creşterea terorismului în lume”, a declarat într-un tweet ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, acuzând astfel Statele Unite.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane a subliniat miercuri că evaluarea ţării sale este aceeaşi cu cea făcută de ONU - că noul lider de facto al al-Qaida, Seif al-Adel, se află în Iran.

El se referea la un raport al ONU publicat marţi, în care se spune că opinia predominantă în rândul statelor membre este că Seif al-Adel este ”acum liderul de facto al al-Qaeda, reprezentând pentru moment continuitatea”.

Dar, potrivit documentului ONU, gruparea teroristă nu l-a declarat oficial ”emir” pe al-Adel din două motive: în primul rând, pentru că este o chestiune sensibilă cu autorităţile talibane din Afganistan, care nu au vrut să recunoască faptul că Zawahiri a fost ucis de americani într-o casă din Kabul anul trecut. În al doilea rând, tocmai pentru că Seif al-Adel locuieşte în Iran, o ţară predominant şiită, în timp ce al-Qaida este o grupare sunnită.

”Localizarea sa ridică întrebări care apasă asupra ambiţiilor al-Qaida de a-şi afirma pretenţiile de mişcare globală în faţa provocărilor din partea grupării rivale Stat Islamic”, se arată în raportul ONU

Cine este Seif al-Adel

Seif al-Adel, acum în vârstă de 60 de ani, a fost cândva locotenent-colonel în cadrul forţelor speciale egiptene. El este o figură din vechea gardă al-Qaida. A ajutat la construirea capacităţilor operaţionale ale grupării şi a antrenat unii dintre piraţii aerului care au participat la atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite, potrivit Counter Extremism Project.

El se află în Iran din 2002 sau 2003 şi, deşi iniţial se afla în arest la domiciliu, este posibil ca ul ...citeste mai departe despre "Suma uriașă oferită de SUA ca recompensă pentru prinderea noului lider al Al-Qaida. În ce țară s-ar afla Seif al-Adel" pe Ziare.com

#Al Qaida, #lider, #recompensa, #SUA, #Seif al Adel , #Stiri International