Cel puţin patru supertancuri petroliere transportă țiței rusesc în China. "Cu prețurile mult sub limită, afacerea este în esență legitimă"

Sambata, 14 Ianuarie 2023, ora 10:44
141 citiri
Cel puţin patru supertancuri petroliere transportă țiței rusesc în China. "Cu prețurile mult sub limită, afacerea este în esență legitimă"
Unul dintre petroliere implicate în transportul de țiței rusesc către China FOTO Hepta

Cel puţin patru supertancuri petroliere chineze transportă ţiţei rusesc Ural în China, conform surselor comerciale şi a datelor de urmărire.

Moscova caută nave pentru export după ce plafonul adoptat de G7 pentru preţul petrolului a restricţionat utilizarea serviciilor occidentale de transport şi de asigurări, transmite Reuters.

China, cel mai mare importator de petrol din lume, a continuat să cumpere petrol rusesc, în ciuda sancţiunilor occidentale, după ce preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul chinez Xi Jinping au lansat ceea ce ei au numit un parteneriat fără limită, înainte de războiul din Ucraina.

Sursele au spus că un al cincilea supertanc petrolier transportă ţiţei în India, care, la fel ca China, a continuat să cumpere petrol rusesc vândut cu reducere, în timp ce mulţi cumpărători occidentali apelează la alţi furnizori.

Toate cele cinci transporturi au fost programate între 22 decembrie şi 23 ianuarie, potrivit surselor şi datelor Eikon de urmărire a navelor.

Plafonul de preţ al G7 introdus în decembrie permite ţărilor din afara Uniunii Europene să importe petrol rusesc pe mare, dar interzice companiilor de transport maritim, de asigurare şi de reasigurare să manipuleze mărfurile de ţiţei ruseşti, cu excepţia cazului în care sunt vândute la un preţ sub plafonul de 60 de dolari.

”Cu preţurile petrolului Ural cu mult sub limita de preţ, afacerea de cumpărare şi comercializare a petrolului Ural este în esenţă legitimă”, a spus un director al unei firme chineze implicată în transporturi.

În timp ce Statele Unite şi aliaţii săi încercau să sufoce veniturile din energie ale Moscovei pentru a-şi limita capacitatea de a finanţa războiul din Ucraina, Rusia a reorientat rapid exporturile de petrol din Europa anul trecut, în principal către Asia.

Călătoriile mai lungi, reducerile mari şi tarifele record de transport de marfă au adus profituri, dar utilizarea super-tancurilor petroliere pe rutele asiatice poate reduce acum costurile de transport.

Ministerele ruse ale Energiei şi Transporturilor au refuzat să comenteze. Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns unei solicitări de comentarii, deşi Beijingul a calificat anterior sancţiunile occidentale împotriva Rusiei drept ilegale.

Ministrul indian al petrolului, Hardeep Singh Puri, a declarat, joi, la o conferinţă de presă, că India va cumpăra petrol de oriunde ar putea obţine ...citeste mai departe despre "Cel puţin patru supertancuri petroliere transportă țiței rusesc în China. "Cu prețurile mult sub limită, afacerea este în esență legitimă"" pe Ziare.com

#petrol rusesc china, #sanctiuni occident china, #parteneriat rusia china , #Stiri International