Bulgaria a confirmat că poartă negocieri privind transferul de avioane MIG-29 în Ucraina

Marti, 11 Aprilie 2023, ora 23:59
298 citiri
Bulgaria a confirmat că poartă negocieri privind transferul de avioane MIG-29 în Ucraina
Avion MIG-29/ FOTO: ministerul bulgar al apărării

Ministerul Apărării al Bulgariei a confirmat negocierile privind transferul avioanelor de luptă MiG-29 în Ucraina cu anumite condiții, informează agenția Interfax-Ucraina.

Bulgaria va preda Ucrainei avioane de luptă cu condiția să primească în schimb avioane de luptă mai moderne de la aliații săi occidentali. În plus, Ministerul Apărării al Bulgariei a subliniat că nu vor preda gratuit Kievului avioane de luptă.

Bulgaria are în prezent 16 avioane de vânătoare MiG-29, dintre care doar șase operaționale. Din cauza sancțiunilor UE împotriva Rusiei, Bulgaria nu mai poate primi asistență tehnică din partea Rusiei, pentru aceste aeronave.

Documente clasificate scurse pe rețelele sociale arătau că Bulgaria şi-a declarat disponibilitatea de a oferi Ucrainei flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, formată dintr-o escadrilă de 16 aparate.

O asemenea acţiune este însă "dificilă", se arată în documentul Pentagonului datat din 23 februarie, întrucât Bulgaria ar rămâne astfel fără avioane de vânătoare, cel puţin până la sosirea avioanelor F-16 comandate din SUA, dar a căror livrare este întârziată. Totuşi, o altă ţară est-europeană care la rândul ei va cumpăra avioane F-16, Slovacia, a donat deja Ucrainei întreaga sa flotă de 13 avioane de producţie sovietică MiG-29, rămânând astfel pentru moment fără aviaţie de vânătoare.

Slovacia nu se teme de amenințările Rusiei

Guvernul slovac a transmis că va continua să ajute Ucraina și să trimită avioane de luptă acesteia pentru a s apăra de invadatori, în ciuda amenințărilor rușilor.

„Am sprijinit Ucraina în trecut și intenționăm să o susținem și în viitor, indiferent de riscurile care există”, a spus Peter Gerhardt, secretarul de stat slovac pentru energie.

Totuși, în condițiile în care țara sa este una dintre cele mai dependente din Europa de energia rusească, oficialul a recunoscut că „ar fi o problemă” dacă Putin decide să reducă sau să oprească furnizarea de petrol, de exemplu.

„Suntem conștienți de acest risc, desigur”, a spus el, adăugând că Slovacia s-a confruntat deja cu atacuri cibernetice asupra instituțiilor guvernamentale. Susținerea Slovaciei pentru Ucraina „este o chestiune de principii”, a mai spus Gerhardt.

Luna trecută, Slovacia a trimis patru avioane de luptă MiG-29 Ucrainei, ca parte a unui angajament de a dona cele 13 aeronave din arsenalul s ...citeste mai departe despre "Bulgaria a confirmat că poartă negocieri privind transferul de avioane MIG-29 în Ucraina" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Bulgaria, #avioane MiG 29, #slovacia, #amenintari , #Stiri International