Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
International > Stiri International
A   A   A

New York Times: Războiul a crescut dependența militară a Europei de Statele Unite

New York Times: Războiul a crescut dependența militară a Europei de Statele Unite
Invazia Rusiei în Ucraina este cea mai mare provocare pentru securitatea europeană de la sfârșitul Războiului Rece, dar europenii au ratat o oportunitate de a-și consolida propria apărare, spun diplomații și experții. În schimb, războiul a crescut dependența militară a Europei de Statele Unite, scrie Stephen Erlenger în The New York Times.
Washingtonul a condus răspunsul la război, a atras aliați, a organizat ajutorul militar Ucrainei și a furnizat cea mai mare cantitate de echipament militar și informații. La fiecare pas, SUA au decis ce arme va primi Kievul și ce nu.

Rolul indispensabil al SUA a fost evident și în recenta decizie de a furniza tancuri Leopard Ucrainei și de a le permite altora să facă acest lucru - o mișcare pe care cancelarul german Olaf Scholz a refuzat să o ia, în ciuda presiunii puternice din partea Poloniei și Marii Britanii, dacă SUA nu oferă o parte din propriile tancuri moderne.

„Conducerea americană a avut aproape prea mult succes pentru binele său”, a declarat Liana Fix, un analist german la Consiliul pentru Relații Externe de la Washington.

Uniunea Europeană a răspuns invaziei cu sancțiuni economice împotriva Rusiei, ajutor financiar semnificativ și un fond – în valoare de acum 3,6 miliarde de euro. Contribuția militară totală pentru Ucraina din partea statelor membre este estimată la 12 miliarde de euro, iar ajutorul total este de aproape 50 de miliarde de euro.

Dar obiectivul președintelui francez Emmanuel Macron de „autonomie strategică” - ca Uniunea Europeană să devină o forță militară care ar putea opera independent de Statele Unite - s-a dovedit inutil.

Țările europene, puternic împărțite în privința modului în care ar trebui să se încheie războiul

În mare parte, diplomații și experții spun că asta se datorează faptului că țările europene sunt puternic împărțite în privința modului în care ar trebui să se încheie războiul și chiar în privința relației lor cu Rusia și președintele acesteia, Vladimir Putin, atât acum, cât și în viitor.

Este imposibil să existe o adevărată apărare europeană fără o politică externă europeană coerentă, potrivit lui Charles A. Kupchan, fost oficial al administrației Obama și profesor de studii internaționale la Universitatea Georgetown. Potrivit acestuia, războiul ucrainean taie în ambele sensuri, încurajând o nouă unitate între europeni, dar și noi ...citeste mai departe despre "New York Times: Războiul a crescut dependența militară a Europei de Statele Unite" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Duminica, 05 Februarie 2023, ora 23:30

 Articol citit de 391 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor