Unul din patru cetateni moldoveni are sentimente negative fata de romani. Doar 3% ar vrea unirea

Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 11:04
1382 citiri
Unul din patru cetateni moldoveni are sentimente negative fata de romani. Doar 3% ar vrea unirea

Fiecare al patrulea moldovean are sentimente negative fata de romani, iar jumatate din populatia Republicii Moldova crede ca in tara exista "prea multa democratie", potrivit unui sondaj CBS-AXA, citat de postul Deutsche Welle in pagina online, informeaza Mediafax.

Potrivit postului german, acest sondaj, realizat de compania moldoveneasca CBS-AXA, este "plin de elemente intrigante".

Intre acestea postul citeaza faptul ca, potrivit acestui sondaj, 22 la suta dintre cetatenii moldoveni chestionati au sentimente negative fata de romani.

In opinia expertilor, aceasta antipatie ar fi legata de faptul ca in Republica Moldova societatea este "divizata" , iar, in perioada sovietica, pentru cetatenii acestei foste republici sovietice "nu exista un inamic mai important decat Romania si regimul burghezo-mosieresc roman.

De asemenea, in perioada guvernarii Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM), intre 2001 si 2009, "romanofobia devenise politica de stat", potrivit postului.

Somajul, cresterea preturilor si saracia sunt principalele trei probleme care-i ingrijoreaza pe moldoveni, conchide sondajul.

Totodata, fiecare al cincilea cetatean se teme de instaurarea unei dictaturi, iar 14 la suta dintre respondenti au exprimat temeri privind pierderea independentei tarii.

Pe de alta parte, jumatate dintre cei chestionati considera ca "optiunea ferma" a Chisinaului ar trebui sa fie Uniunea Europeana (UE), in timp ce 48 la suta dintre respondenti sunt de parere ca politica externa moldoveana trebuie orientata spre Rusia si Comunitatea Statelor Indepndente (CSI).

Doar trei la suta vor ca Republica Moldova sa se uneasca cu Romania.

De asemenea, potrivit acestui sondaj, fiecare a doua persoana chstionata crede ca in tara este prea multa democratie, iar mai mult de jumatate dintre acestia sustin ca "pe vremea (presedintelui moldovean, Vladimir) Voronin era mai bine" decat in prezent.

Partidele care fac parte din coalitia la putere, Alianta pentru Integrare Europeana (AIE), se "cearta prea mult intre ele", sunt de parere 88 la suta dintre cei chestionati, iar 65 de procente considera ca tara se indreapta intr-o directie gresita.

Scorurile inregistrate de partidele moldovene in acest sondaj pre-electoral contureaza atat posibilitatea formarii unei coalitii post-electorale de centru-stanga, cat si scenariul continuarii unei coalitii de centru-dreapta, insa aceasta nu ar obtine sificiente mandate pentru a putea alege seful statului fara ajutor din partea comunistilor, spre deosebire de coalitia de centru-stanga. 

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
#moldoveni, #negative, #romani, #saracie, #sentimente, #somaj, #unire , #Romania