Avertisment CERT-RO: Hackerii cer bani ca sa nu trimita filmulete intime cunoscutilor din agenda

Luni, 30 Martie 2020, ora 11:52
1163 citiri
Avertisment CERT-RO: Hackerii cer bani ca sa nu trimita filmulete intime cunoscutilor din agenda
Foto: Arhiva Ziare.com

Atacatorii cibernetici solicita utilizatorilor de Internet recompense in valoare de aproximativ 1.000 de euro in criptomoneda, sub amenintarea ca vor trimite tuturor contactelor din agenda presupuse filmari ale victimei in ipostaze intime, avertizeaza specialistii Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO).

"Atacatorii ne testeaza constant vigilenta, incercand sa extraga de la noi date personale, financiare, credentiale de acces sau chiar ne cer direct sume de bani (...) Echipa CERT-RO a primit in ultimele zile notificari legate de e-mail-uri in care tintele vizate erau anuntate despre faptul ca ar fi vizitat site-uri cu continut pornografic, s-au infectat cu malware, iar acum atacatorii au control total asupra dispozitivelor si a conturilor. O astfel de campanie de tip sextorsion a mai fost activa in luna ianuarie.

Avem parte, practic, de acelasi text, singurul element diferit fiind subiectul mesajului: 'Conform serviciului nostru de securitate, contul dvs. a fost piratat. Schimbati parola imediat'.

Desigur, cei care primesc astfel de mesaje sunt amenintati totodata ca au fost filmati cu camera web in ipostaze intime, iar clipul urmeaza a fi trimis catre toate contactele din agenda corespondenta adresei de e-mail.

Astfel, atacatorii cer o suma de aproximativ 1.000 de euro, platibili in criptomoneda, intr-un termen de 48 de ore", noteaza expertii, intr-o postare pe Facebook.

Potrivit analizei CERT-RO, atacatorii ascund identitatea reala a destinatarului, facand sa para ca mesajul provine chiar de pe adresa lui de mail, pentru a demonstra existenta accesului neautorizat la cont.

"Prin aceasta metoda se cauta panicarea posibilei victime si validarea veridicitatii informatiilor care urmeaza. Practic, atacatorii transmit astfel de mesaje automat, la un numar mare de adrese, asteptand ca unii dintre destinatari sa cada in plasa.

In realitate, nimic din ceea ce atacatorii ameninta ca se va intampla nu este valabil. Se mizeaza exclusiv pe faptul ca utilizatorul se va speria si va plati de rusine, fara a cere o alta opinie din partea unei persoane avizate. Ca bonus, atacatorii ofera si o explicatie plauzibila pentru faptul ca o eventuala solutie antivirus nu a identificat infectia", sustine sursa citata.

In acest context, specialistii recomanda utilizatorilor sa evite sponsorizarea involuntara a criminalitatii cibernetice si, ca atare, sa verifice sursa mesajului primit, de fiecare data cand i se pare cev ...citeste mai departe despre "Avertisment CERT-RO: Hackerii cer bani ca sa nu trimita filmulete intime cunoscutilor din agenda" pe Ziare.com

#hackeri filmulete intime santaj, #hackeri filmulete intime avertisment , #Stiri Internet