Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Internet > Stiri Internet
A   A   A

Ce schimbari au fost anuntate pentru convorbirile in roaming pentru tarile din UE, de la 1 ianuarie 2021. Au scazut suprataxele

Ce schimbari au fost anuntate pentru convorbirile in roaming pentru tarile din UE, de la 1 ianuarie 2021. Au scazut suprataxele
Dupa 1 ianuarie vor fi alte tarife in roaming FOTO Pixabay.com
De la 1 ianuarie 2021, volumul de date (MB/GB) care pot fi consumate in roaming in UE/SEE fara aplicarea unor taxe suplimentare a crescut in medie cu aproape 17% pentru majoritatea planurilor tarifare, de la 1 ianuarie 2021.
Aceasta este urmarea scaderii tarifului reglementat la nivel de gros, potrivit Regulamentului UE "Roam like at home", a anuntat luni Autoritatea nationala de reglementare in comunicatii (ANCOM).

In cazul depasirii limitelor utilizarii rezonabile a unor servicii in roaming in UE/SEE, au scazut si suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, astfel:

- suprataxa pentru date a scazut cu aproximativ 14%, de la 3,5 la 3 Euro/GB, fara TVA;

- suprataxa pentru apelurile primite a scazut cu aproape 4%, de la 0,79 la 0,76 eurocenti/minut, fara TVA.

Totodata, "nivelul maxim al suprataxei pe care furnizorul RCS&RDS S.A. este autorizat sa o perceapa propriilor clienti pentru apelurile primite in roaming in SEE in anul 2021, in conditiile prevazute in Decizia presedintelui ANCOM nr. 585/2020, a scazut de la 0,79 la 0,76 eurocenti/minut, fara TVA", transmite ANCOM.

Cand se aplica suprataxe datelor in roaming

Conform Autoritatii nationale de reglementare in comunicatii, din data de 15 iunie 2017, datele (internetul mobil - MB/GB) consumate in roaming in UE/SEE (UE + Norvegia, Islanda si Liechtenstein) se tarifeaza, in principiu, la fel ca in Romania.

Totusi, in cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate in roaming in UE/SEE fara costuri suplimentare intr-o perioada de facturare (volum de consum rezonabil).

Incepand cu 1 ianuarie 2021 volumul de consum rezonabil a crescut cu aproape 17% fata de cel aplicat in anul 2020.

Dupa depasirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot sa aplice o suprataxa, chiar si in cazul in care traficul inclus in planul tarifar nu a fost complet epuizat. Cu incepere de la 1 ianuarie 2021 suprataxa nu va putea depasi 3 Euro/GB (0,3 eurocenti/MB), fara TVA.

Roaming in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2021

Incepand cu data de 1 ianuarie 2021 reglementarile europene privind "Roam like at home" (RLAH) nu mai sunt obligatorii pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), ca urmare a incheierii perioadei de tranzitie dupa retragerea acestei tari din Uniunea Europeana.

"In acest context, operatorii telecom din Romania nu mai au obligatia legala sa ofere utilizatorilor roa ...citeste mai departe despre "Ce schimbari au fost anuntate pentru convorbirile in roaming pentru tarile din UE, de la 1 ianuarie 2021. Au scazut suprataxele" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Luni, 04 Ianuarie 2021, ora 17:57

 Articol citit de 771 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor