Cum funcționează tehnica "deepfake", trucajul digital hiperrealist. Decizia radicală luată de China

Miercuri, 11 Ianuarie 2023, ora 09:06
670 citiri
Cum funcționează tehnica "deepfake", trucajul digital hiperrealist. Decizia radicală luată de China
China reglementează serviciile de „deepfake” FOTO Pexels

Hiper-trucajul ("deepfake") este o tehnica de manipulare digitală tot mai realistă care reprezintă o provocare pentru lupta împotriva dezinformării, relatează AFP, conform Agerpres.

Acest hiper-trucaj permite în special înlocuirea într-un video a unei feţe cu o alta sau falsificarea declaraţiilor unei personalităţi, cu un realism deconcertant.

Bazată pe inteligenţa artificială, această tehnică este foarte în vogă pe reţelele de socializare, unde abundă diversiunile şi creaţiile umoristice.

Hiper-trucajul "a fost de asemenea folosit de persoane fără scrupule (...) pentru a difuza informaţii ilegale (...) pentru a defăima şi păta reputaţia altuia şi pentru a uzurpa identitatea cu scopul de a comite fraude", potrivit Administraţiei Spaţiului Cibernetic din China.

Hiper-trucajul reprezintă "un pericol pentru securitatea naţională şi stabilitatea socială" dacă nu este ţinut sub control, a transmis luna trecută această autoritate de gestionare a internetului.

China reglementează "deepfakes"

Administrația Spațiului Cibernetic din China reglementează serviciile de „deepfake”. Companiile care oferă astfel de servicii trebuie să obțină consimțământul persoanelor înainte de a face un „deepfake” al acestora și trebuie să autentifice identitățile reale ale utilizatorilor. Încă de la începutul anului 2020, China a transformat în infracțiune penală distribuirea de „deepfakes” fără divulgarea acestui aspect.

Un nou regulament a intrat în vigoare marţi în China pentru a reglementa hiper-trucajul („deepfake”), tehnica de manipulare digitală tot mai realistă care reprezintă o provocare pentru lupta împotriva dezinformării, relatează AFP. ...citeste mai departe despre "Cum funcționează tehnica "deepfake", trucajul digital hiperrealist. Decizia radicală luată de China" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deepfake, #trucaj digital, #legislatie, #reglementare , #Stiri Internet