Cum a ajuns Facebook rețeaua prin care românii sunt cel mai ușor de manipulat. Expert: ”Timpul petrecut pe platformă înseamnă bani pentru companie”

Luni, 16 Ianuarie 2023, ora 22:25
456 citiri
Cum a ajuns Facebook rețeaua prin care românii sunt cel mai ușor de manipulat. Expert: ”Timpul petrecut pe platformă înseamnă bani pentru companie”
Rețea de socializare FOTO: pixabay.com

Platforma de socializare Facebook pare să fie în țara noastră principalul mijloc de informare pentru cei mai mulți dintre români, deși nu recunosc acest lucru pentru că ”nu dă bine să spui că te informezi de pe internet”, potrivit unui expert în dezinformare.

Pe Facebook oamenii fac ce vor: se laudă cu evenimente din viața lor, postează fotografii din vacanță, comentează subiecte politice, economice, de sănătate publică, ori răspândesc, conștient sau nu diverse teorii conspirative sau fac propagandă de orice fel.

Tot pe Facebook, din spatele unui ecran, oamenii pot decide cine să aibă cont sau nu. Oricine poate deveni practic un factor de decizie pe această rețea. Poate raporta un anumit cont sau pagină și le poate cere și prietenilor virtuali să facă acest lucru. Compania se va conforma solicitării iar abia apoi va verifica dacă măsura a fost luată corect. Cam în acest fel stau lucrurile în prezent cel puțin atunci când vorbim despre România.

Cercetător al Academiei Române: ”Se ajunge la situații hilare când un anumit conținut este eliminat pentru că nu dă bine în limba engleză”

Nicolae Ţîbrigan, cercetător al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce sunt multe situații în care, fără niciun motiv și fără niciun avertisment, conturi și pagini personale sau de companii sunt închise de Facebook.

”În primul rând trebuie spus că această platformă deja are politica de a elimina conținutul cu un comportament inautentic. Aici mă refer la acel conținut care este distribuit în mod artificial din rețele de boți sau comentarii automatizate care urcă și viralizează respectiva postare. Ideea e că neavând destul personal, Facebook recurge la un algoritm care este parțial eficient.

Și când spun parțial eficient mă refer la faptul că nu întotdeauna funcționează așa cum trebuie din cauza mai multor factori, cum ar fi de exemplu bariera lingvistică sau neînțelegerea contextului. Și așa ajungem la situații hilare când un anumit conținut este eliminat din cauza unor cuvinte banale dar care sună grav în alte limbi, cum ar fi în engleză”, a spus expertul.

Pe de altă parte un conținut manipulator, neadevărat, poate rămâne și poate fi distribuit masiv pe rețea fără ca acesta să fie șters imediat. De ce se întâmpl ...citeste mai departe despre "Cum a ajuns Facebook rețeaua prin care românii sunt cel mai ușor de manipulat. Expert: ”Timpul petrecut pe platformă înseamnă bani pentru companie”" pe Ziare.com

#Facebook, #stiri false, #inchidere conturi facebook, #raportare conturi facebook, #retea influenta, #manipulare, #Nicolae Tibrigan , #Stiri Internet