Problema ascunsă sub preș a aplicației Ghiseul.ro. Pentru milioane de români nu folosește la absolut nimic

Joi, 02 Februarie 2023, ora 21:30
48 citiri
Problema ascunsă sub preș a aplicației Ghiseul.ro. Pentru milioane de români nu folosește la absolut nimic
Aplicația Ghiseul.ro FOTO: mobilissimo.ro

După mai mulți ani de dezbateri și teste, în sfârșit putem plăti taxele sau solicita cazier direct de pe telefonul mobil cu ajutorul aplicației ghiseul.ro.

Însă aplicația este inutilă pentru mulți român, și mai ales pentru cei care locuiesc în mediul rural, acolo unde primăriile nu sunt înrolate în acest sistem.

Momentan vorbim despre o forma de bază a aplicației iar experții și autoritățile care se ocupă de digitalizarea României promit că o vor dezvolta foarte curând.

Ministrul Digitalizării Sebastian Burduja și Viorel Băltărețu, deputat USR, inițiator al Legii 128/2022 denumită generic ”Vreau să plătesc taxe online” au explicat de ce avem încă foarte multe primării din mediul rurla care sunt departe de digitalizare și ce înseamnă de fapt, în cifre, înrolarea acestora la platforma care ar simplifica mult viețile românilor.

Sebastian Burduja: ”Sunt primării în țară care au un sistem de contabilitate nedigitalizat”

De ce nu avem toate comunele legate la ghișeul.ro? Potrivit ministrului Sebastian Burduja, două treimi din comune României nu sunt încă înrolate pe platformă, în discrepanță uriașă față de peste 99% de orașele municipii de județ. Cu alte cuvinte, 1.8000 de primării, care reprezintă interesela a peste 6 milioane de români, nu au acces la Ghișeul.ro. Se lucrează la cooptarea și celorlalte primării însă în cele mai multe cazuri problema nu ține nici de voința primarilor nici de dorința ministerului.

Multe dintre aceste primării nu au cum să colecteze taxele într-un sistem digitalizat.

”Pe de o parte sunt comune în țară care au un sistem de contabilitate nedigitalizat sau digitalizat la nivel primar. Adică țin evidenta contabilă în tabele Excel”, a spus ministrul Digitalizării într-un interviu pentru Ziare.com.

Astfel este nevoie ca primarii din localitățile respective să investească mai întâi în softuri de contabilitate apoi să se înroleze pe ghișeul.ro.

Iar în funcție de gradul de digitalizare actual, costurile pentru legarea primăriilor la platforma națională este de la 1000 de euro la 3000-4000 de euro. Dar trebuie ca oamenii să fie bine informați și ajutați.

Pentru înrolarea în ghișeul.ro a unei primării există două opțiuni:

- utilizarea fără autentificare în ghișeul.ro, în care primăriile, la o interfață oferită de ADR, pot accesa în timp real situația plăților efectuat ...citeste mai departe despre "Problema ascunsă sub preș a aplicației Ghiseul.ro. Pentru milioane de români nu folosește la absolut nimic" pe Ziare.com

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#ghiseul ro, #taxe, #cazier judiciar, #platforma plati, #Ministerul Digitalizarii , #Stiri Internet