O lege controversata in vigoare, ar putea cenzura Internetul in Rusia

Luni, 30 Iulie 2012, ora 09:45
2078 citiri
O lege controversata in vigoare, ar putea cenzura Internetul in Rusia

O lege controversata cu privire la asa-numitele "liste negre" cu site-uri Internet a intrat in vigoare luni in Rusia, oficial pentru a-i proteja pe minori contra informatiilor "periculoase", dar multi observatori se tem ca acest text de lege nu are decat obiectivul de a cenzura Internetul in Rusia.

Legea, promulgata sambata de presedintele Vladimir Putin, a fost publicata luni in oficiosul Rossiiskaia Gazeta, prevazand infiintarea unui registru federal de reglementare a activitatii site-urilor internet continand informatii interzise prin lege si obligand proprietarii sau furnizorii de acces la acestea sa le inchida.

"Crearea, formarea si gestiunea acestor registre sunt realizate de un organ al puterii executive ce va fi mandatat in acest sens de catre guvernul rus", potrivit documentului, care nu ofera alte precizari. Potrivit RIA Novosti, autoritatea de supraveghere (care este de asteptat sa fie Roskomnadzor) va atribui unei organizatii non-profit responsabilitatea monitorizarii continutului site-urilor, care va intreprinde si demersurile pentru inchiderea lor.

Aprobata la mijlocul lunii iulie de ambele camere ale parlamentului rus, legea respectiva vizeaza site-urile ce difuzeaza pornografie cu caracter pedofil, promoveaza consumul de droguri si dau sfaturi referitoare la comiterea unui act de suicid.

Cu toate acestea, multi observatori suspecteaza ca autoritatile doresc sa cenzureze spatiul virtual in Rusia.

In mai putin de trei luni de cand a revenit la Kremlin, Vladimir Putin a intarit controlul asupra societatii civile ruse in contextul unei miscari inedite de contestare a sa, odata cu adoptarea unei serii de legi calificate ca represive de catre opozitie. In primul rand, este vorba de legea care catalogheaza drept "agenti straini" organizatiile neguvernamentale ce primesc finantare din strainatate si plaseaza sub o supraveghere stricta aceste ONG-uri, precum si "activitatea lor politica". O alta lege controversata prevede amenzi grele pentru organizatorii manifestatiilor neautorizate.

#lege cenzura Internet Rusia, #cenzura internet Rusia, #lege protectie minori Internet , #Web