Romania a inregistrat 20 milioane de alerte de atacuri informatice in primele sase luni

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 12:32
1375 citiri
Romania a inregistrat 20 milioane de alerte de atacuri informatice in primele sase luni

Romania a inregistrat 20 milioane de alerte de atacuri informatice in primele sase luni din 2013, potrivit datelor Cert.ro, organismul care inregistreaza reclamatiile si alertele de securitate cibernetica.

"Numarul alertelor este in crestere si pentru faptul ca piata din Romania a crescut foarte mult, pentru ca serverele si celelalte echipamente au crescut foarte mult ca si capacitate si ca numar si atunci a aparut aceasta tentatie", a declarat joi ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, la a treia editie a conferintei anuale de securitate cibernetica.

Nica a precizat ca aceasta alerta nu se refera numai la tentativele de furt de bani, in mediul on-line, ci sunt si in legatura cu datele personale, conturile de e-mail, bazele de date.

Oficialul MSI a subliniat ca hotii cibernetici sunt prinsi intotdeauna pentru ca furtul dintr-un sistem inteligent lasa urme.

"Nu poti fura in IT fara sa lasi urme. Riscul de a fi furat in mediul on-line este acelasi pe care il ai cand mergi cu tramvaiul in Bucuresti sau in piata Obor", a spus Nica.

Intrebat de jurnalisti despre proiectul SRI de securitate cibernetica la nivel national, Nica a declarat ca acesta este extrem de important, va fi o investitie coerenta si care vizeaza 50 de institutii publice majore ale Romaniei, urmand sa monitorizeze atacurile cibernetice.

Proiectul a fost depus de SRI pentru a fi finantat din fonduri europene, este in valoare de 30 milioane euro, dar in prezent se afla in faza de evaluare.

#atacuri informatice Romania, #securitate cibernetica Romania, #pirati electronici Romania , #Securitate IT