Statele Unite nu sunt pregatite pentru un atac cibernetic "de tipul 11 septembrie"

Joi, 24 Iulie 2014, ora 10:15
1344 citiri
Statele Unite nu sunt pregatite pentru un atac cibernetic "de tipul 11 septembrie"

Guvernul american nu s-a adaptat noilor amenintari cu atentate cibernetice, potential la fel de devastatoare ca atentatele de la 11 septembrie, au afirmat miercuri autorii raportului oficial asupra atentatelor de la 11 septembrie 2001.

In 2004 o comisie independenta a prezentat un raport de aproape 600 de pagini continand numeroase recomandari in vederea reformarii aparatului american de securitate cu scopul de a impiedica o noua catastrofa.

La zece ani de la publicarea raportului, fostii membri ai Comisiei si-au actualizat recomandarile intr-un nou raport, punand degetul pe lacune americane atat in lupta impotriva riscurilor unor atacuri cibernetice asupra infrastructurilor tarii (intre aletele in sectoarele energetic, al transporturilor, bancar), cat si in lupta impotriva piratarii drepturilor de proprietate intelectuala vizand companii.

"Nu facem ceea ce ar trebui sa facem pentru a ne proteja de atacuri cibernetice", a declarat miercuri, intr-o audiere in Camera Reprezentantilor, Thomas Kean, fostul presedinte al Comisiei, potrivit Mediafax.

"Furtul de informatii fiind invizibil, americanii nu-si dau seama de dezastrul pe care acesta il reprezinta", a spus el.

Noul raport citeaza un fost director al unui serviciu de informatii in opinia caruia "este ca si cum am fi pe 10 septmbrie la nivelul pregatirii noastre cibernetice".

"Statul se descurca mult mai bine in protejarea sa si a sistemelor sale decat in a ajuta sectorul privat sa se pregateasca", a declarat Jamie Gorelick, o fosta membra al Comisiei. "In acest loc suntem cel mai vulnerabili", a subliniat ea.

Insa ea a recunoscut ca aceasta reforma este "dificila", doarece "nu prea ne place ca aparatul nostru in domeniul Securitatii Nationale sa opreze in sistemul privat".

Congresul si Casa Alba discuta de mai multe luni despre o lege privind securitatea cibernetica menita sa amelioreze impartasirea informatiilor referitoare la atacuri informatice intre autoritatile federale si companiile cu activitate in sectoare considerate strategice. Insa aceasta coordonare ramane pentru moment facultativa, pe fondul unor ingrijorari cu privire la confidentialitatea datelor personale.

#atac cibernetic sua, #atentate 11 septembrie, #securitate cibernetica SUA , #Securitate IT