SUA au spionat electronic zeci de lideri mondiali

Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 07:31
1397 citiri
SUA au spionat electronic zeci de lideri mondiali

Statele Unite ale Americii au spionat zeci de lideri mondiali, Agentia Nationala de Securitate SUA (NSA) interceptand convorbirile a 35 de lideri ai planetei, dupa ce un oficial al administratiei americane a transmis acestei institutii numerele lor de telefon, releva mai multe documente oferite de Edward Snowden si citate de The Guardian.

Informatiile intervin in contextul in care Germania se arata scandalizata de dezvaluirile referitoare la o posibila supraveghere de catre Statele Unite a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel.

Reactionand la indignarea Berlinului, Jay Carney, purtatorul de cuvant al Casei Albe, a refuzat sa comenteze daca serviciile secrete americane au interceptat in trecut convorbirile telefonice ale cancelarului Germaniei.

Potrivit noilor documente publicate in cotidianul britanic, NSA "a interceptat convorbirile telefonice a 35 de lideri ai planetei, dupa ce un oficial al administratiei americane i-a transmis numerele de telefon".

La originea acestor dezvaluiri se afla fostul consultant al NSA Edward Snowden, refugiat in prezent in Rusia.

Potrivit acestui document intern, care dateaza din 27 octombrie 2006, NSA "incurajeaza oficiali de rang inalt din cadrul Executivului sa partajeze agendele lor de adrese cu agentia".

Unul dintre acesti oficiali a transmis NSA "200 de numere, dintre care 35 ale liderilor planetei", mentioneaza membri NSA intr-un document. Totusi, ei subliniaza ca aceste interceptari au dat putine rezultate.

The Guardian sustine ca a contactat administratia Obama in legatura cu acest document, dar aceasta a refuzat sa comenteze.

Purtatorul de cuvant al presedintiei americane, Jay Carney, a declarat ca nu va comenta "acuzatiile specifice care au fost facute", in legatura cu posibila interceptare in trecut a convorbirilor telefonice ale lui Merkel.

#spionaj electronic SUA, #interceptare telefoane SUA, #interceptare telefoane NSA, #spionaj lideri mondiali SUA, #ascultare telefoane SUA , #Securitate IT