Antreprenoriatul feminin in Romania: Sa tinem cont de greutatea de a combina viata de familie cu cea profesionala

Miercuri, 21 Martie 2018, ora 12:20
2997 citiri
Antreprenoriatul feminin in Romania: Sa tinem cont de greutatea de a combina viata de familie cu cea profesionala
Foto: Lucian Anghel

Ca antreprenor am trait toate experientele pe care aceasta alegere ti le aduce, de la provocari si esecuri, la impliniri si reusite.

Am crescut o companie de facility management services de la 1 la aproape 600 de angajati intre 2003 si 2015 si am repornit, de 2 ani, pe acelasi drum cu o firma de eficientizare energetica a companiilor.

Pentru mine antreprenoriatul se impleteste cu viata mea si din aceasta perspectiva vreau sa va impartasesc cateva ganduri despre antreprenoriatul feminin.

Numeroase studii arata ca evolutia acestuia este deficitara in multe tari, chiar si din Uniunea Europeana.

Recent lansat, rezultatele studiului Mastercard Index of Women Entrepreneurs 2018 arata ca, din totalul afacerilor din Romania, 28,9% sunt detinute de femei.

Romania a inregistrat o crestere la aceasta categorie, fiind acum pe locul 9 in lume, in contextul in care, anul trecut, se afla pe locul 13, cu un procent de 27,5% al numarului total de afaceri detinute de femei.

Un studiu realizat de compania de consultanta EY si Kennesaw State University la nivel global arata importanta pe care o au femeile si in cadrul afacerilor de familie. In mod specific, unele dintre rezultatele semnificative ale acestui raport includ urmatoarele:

  • In medie, afacerile de familie eu aproximativ cinci femei in conducerea exectiva
  • Femeile compun 22% din echipa de conducere a unei afaceri de familie de marime medie
  • 55% din afacerile de familie au cel putin o femeie in consiliul de conducere
  • Consiliile de conducere a 8% dintre afacerile de famile au 50% sau mai mult femei in componensa lor
  • 70% din afacerile de familie au in vedere o femeie pentru a fi urmatorul CEO

Revenind la studiul realizat de Mastercard, acesta arata foarte clar ca desi suntem pe locul 9 in lume ca procent al afacerilor antreprenoriale detinute de femei din totalul afacerilor antreprenoriale, acelasi inca mai avem multe de facut pe urmatoarele doua directii:

  • Suntem pe locul 24 din 57 de economii analizate in ceea ce priveste educatia antreprenoriala (de business si financiara) a femeilor
  • Suntem pe locul 29 din 57 in ceea ce priveste crearea unui mediu de afaceri care sa sprijine antreprenoriatul feminin

Avem astfel confirmarea faptului ca actualul cadru de reglementare si programele de sustinere a antreprenoriatului par sa nu ia in considerare nevoile specifice ale femeilor in general si ale femeilor antreprenor in mod specific - greutatea de a combina viata de familie cu cea profesionala.

Mai sunt si stereotipurile sexiste care demonstreaza ca mentalitatea colectiva privind implicarea femeilor din Romania in afaceri este inca departe de a fi integrat aceasta varianta ca optiune de evolutie profesionala.

De-a lungul activitatii mele ca antreprenor mi-am concentrat mereu experienta, expertiza si energia pe sprijinirea oamenilor sa isi atinga potentialul, sa faca o selectie a valorilor, sa atinga excelenta, sa aiba curajul sa faca o schimbare atunci cand aceasta este aliniata cu misiunea lor de viata.

Din aceasta perspectiva cred ca sunt anumite lucruri pe care le putem face impreuna, ca membri ai acestei comunitati a antreprenorilor din Romania pentru a sustine antreprenoriatul feminin si anume:

  • Sa solicitam integrarea aspectelor specifice ale antreprenoriatului feminin in politicile ce privesc IMM-urile, de la faza de design a acestor politici pana la monitorizarea separata a rezultatelor acestora asupra antreprenoriatului feminin din Romania.
  • Sa ne implicam in programe de dezvoltare a cunostintelor de afaceri, management, finantare dedicate antreprenorilor si sa aducem exemple si studii de caz valoroase din experienta personala de antreprenori
  • Sa vobim despre tema aceasta, sa o cercetam pentru a vedea cum evolueaza (felicitari Mastercard pentru initiativa indexului care ne da de 2 ani si datele pentru Romania) si sa aducem in fata povestile de succes, modelele din antreprenoriatul feminin romanesc.

Autor: Lucian Anghel, Fondator si CEO, EnergyPal-TimePal Romania si FMS

* * *

Despre EnergyPal

Fondatorul brandului EnergyPal, dipl.ing. Lucian Anghel, are experienta in operarea si mentenanta cladirilor de peste 3.000.000 mp in Romania. Experienta acumulata in decursul a 15 ani de facility management a condus la realizarea conceptului EnergyPal de eficienta energetica, prin care clientii beneficiaza de cele mai eficiente solutii de reducere a costurilor de operare a cladirilor.

Echipa EnergyPal este constituita din personal cu experienta de peste 8 ani in facility management si asistenta tehnica. Personalul este specializat in domeniile: smart metering, HVAC (instalatii termice si de climatizare), automatizari, izolatii, luminotehnica, mentenanta preventiva si predictiva. Solutiile si tehnologiile folosite au ca rezultat reducerea costurilor de operare ale beneficiarilor, ceea ce permite finantarea solutiilor din economiile realizate.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#femei afaceri Romania, #antreprenoriat feminin Romania , #Manageri romani