CCR: Legea cartelelor telefonice prepay, neconstitutionala

Marti, 16 Septembrie 2014, ora 15:59
2121 citiri
CCR: Legea cartelelor telefonice prepay, neconstitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, marti, ca Legea referitoare la identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay este neconstitutionala, dupa ce a admis sesizarea Avocatului Poporului.

"CCR, cu majoritate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca legea pentru modificarea si completarea OUG nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice este neconstitutionala in ansamblul ei. Curtea a constatat ca dispozitiile legii criticate nu au caracter precis si previzibil, iar modalitatea prin care sunt obtinute si stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicatii electronice pentru care plata se face in avans, respectiv a utilizatorilor conectati la puncte de acces la internet, nu reglementeaza garantii suficiente care sa permita asigurarea unei protectii eficiente a datelor cu caracter personal fata de riscurile de abuz, precum si fata de orice accesare si utilizare ilicita a acestor date", sustine CCR.

Curtea a retinut incidenta in prezenta cauza a considerentelor Deciziei nr.440/8 iulie 2014, intrucat actul normativ supus controlului nu reprezinta in fapt decat o completare a dispozitiilor Legii 82/2012 (n.r.-Legea Big Brother), preluand partial solutii legislative care au incetat sa mai produca efecte juridice ca urmare a constatarii neconstitutionalitatii lor.

"Dispozitiile legale criticate nu numai ca relativizeaza garantiile de siguranta a retinerii si pastrarii faptelor, nemaiimpunand standarde corespunzatoare de asigurare a nivelului de securitate si confidentialitate, care sa poate fi controlate efectiv, asa cum a retinut Curtea in argumentarea solutiei pronuntata prin Decizia nr. 440/8 iulie 2014, ci, prin lipsa oricarei reglementari cu privire la modalitatea de accesare si utilizare a datelor cu caracter personal, legea este viciata in mod iremediabil", mai precizeaza Curtea.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cartela pre pay, #lege pre pay , #Stiri Legislatie