Schimbare radicală în procedura licitațiilor: autoritățile sunt obligate să semneze contractul cu firma câștigătoare chiar dacă există contestații

Miercuri, 25 August 2021, ora 18:25
1521 citiri
Schimbare radicală în procedura licitațiilor: autoritățile sunt obligate să semneze contractul cu firma câștigătoare chiar dacă există contestații
Ordonanța de urgență va ajuta în primul rând finalizarea mai rapidă a proiectelor de infrastructură FOTO Facebook/ Pro Infrastructura

Guvernul României a modificat miercuri, 25 august, prin ordonanță de urgență, legislația în domeniul achizițiilor publice.

Modificările sunt menite să menite să urgenteze implementarea proiectelor majore de investiții, în special în perspectiva respectării programului pentru proiectele finanțate prin PNRR.

O modificare majoră presupune că autoritățile contractate sunt obligate să încheie contractele cu ofertanții câștigători, dacă există o decizie favorabilă de la CNCS sau în primă instanță, fără să mai aștepte soluționarea definitivă a contestațiilor din instanțe.

Totodată, a crescut și taxa pe care firmele vor trebui să o plătească dacă vor să înainteze contestații după desemnarea câștigătorului la procedură.

Acest OUG vine pe fondul necesității „unor masuri urgente pentru perfecționarea și flexibilizarea sistemului achizițiilor publice, în caz contrar existând riscul diminuării gradului de cheltuire a fondurilor alocate, inclusiv a fondurilor europene, consecința cea mai grava in acest caz reprezentând-o amânarea/întârzierea implementării unor proiecte de investiții majore, cu impact social și economic la nivel național sau local, inclusiv a celor finanțate din Planul National de Redresare și Rezilienta (PNRR)”, se arată în textul Ordonenței.

Cea mai importantă modificare presupune că autoritățile contractate sunt obligate să încheie contractele cu ofertanții câștigători, dacă există o decizie favorabilă de la CNCS sau în primă instanță, fără să mai aștepte soluționarea definitivă a contestațiilor din instanțe.

În prezent legislația stipulează că autoritățile contractante au acest drept, însă nu foarte multe au și făcut uz de el de când a fost introdus în lege, arată Hotnews.

Legea prevede că în cazul în care cei care contestă mai departe în instanță câștigă definitiv, aceștia pot primi despăgubiri stabilite de instanță care vor fi suportate din bugetul autorității contractante și care, în anumite condițiții, pot fi recuperate de la angajații vinovați.

O altă modificare se referă și la taxa pe care o firmă care vrea să conteste rezultatul unei licitații care rămâne 2% din valoarea contractului, dar pragul maxim crește de la 880.000 de lei în legea actuală, la 2.000.000 de lei în condițiile noului OUG adoptat.

Guvernul a revenit, în cursul zilei, printr-un comunicat public, c ...citeste mai departe despre "Schimbare radicală în procedura licitațiilor: autoritățile sunt obligate să semneze contractul cu firma câștigătoare chiar dacă există contestații" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#seap, #achizitii publice, #ordonanta guvern infrastructura , #Stiri Legislatie