Masuri sociale: Guvernul propune FMI modificarea contractului colectiv de munca

Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 15:30
3597 citiri
Masuri sociale: Guvernul propune FMI modificarea contractului colectiv de munca

Guvernul a propus FMI dublarea limitei maxime de valabilitate a unui contract colectiv de munca, posibilitatea prelungirii acestui contract de mai multe ori si eliminarea interdictiei ca in contracte sa fie incluse alte drepturi in bani si natura decat cele stipulate de legislatia in vigoare.

In acelasi timp, conform propunerilor Guvernului catre Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana si Banca Mondiala, prelungirea contractului colectiv de munca nu va mai fi limitata la cel mult 12 luni, extinderea urmand sa fie posibila de cate ori partile, respectiv societatea si sindicatele, convin asupra acestui lucru si pe o durata cel mult egala cu durata initiala a contractului.

Propunerile modifica forma actuala a Codului de Dialog Social si au fost primite din partea mai multor organizatii sindicale si patronale.

Conform propunerilor inaintate FMI, contractul colectiv de munca va fi incheiat pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni si mai mare de 48 luni, iar partile pot hotari prelungirea aplicarii contractului pe o durata cel mult egala cu durata initiala.

Legislatia actuala stabileste ca un contract colectiv de munca se incheie pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni si mai mare de 24 luni, iar partile pot hotari prelungirea aplicarii o singura data, cu cel mult 12 luni.

Presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania, Iacob Baciu, a declarat ca intentia legata de termenele privind incheiarea contractelor colective de munca este ca negocierile pentru acest tip de contract sa inceapa din luna noiembrie, cu circa trei luni inainte de expirare, iar documentul sa fie parafat in ianuarie - februarie, pentru a include toate datele fiscale aferente unui an calendaristic.

El a aratat de asemenea ca aceste contracte ar urma sa fie prelungite ori de cate ori este necesar, nu o singura data ca in prezent, decizia negocierii fiind la aprecierea celor doua parti, respectiv societate-sindicate, si in functie de situatia economico-financiara a unitatii, cu impact direct inclusiv asupra nivelului de salarizare al angajatilor.

Guvernul propune FMI si abrogarea prevederii actuale care stabileste ca prin contractele/acordurile colective de munca incheiate in sectorul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi in bani si in natura, altele decat cele prevazute de legislatia in vigoare pentru categoria respectiva de personal.

Este abrogata si regula conform careia drepturile salariale din sectorul bugetar se stabilesc prin lege in limite precise, care nu pot constitui obiect al negocierilor si nu pot fi modificate prin contracte colective de munca. In aceste conditii, in contractele colective de munca va fi posibil sa fie introduse, de exemplu, si alte sporuri salariale, care exced restrictiile legale actuale.

Guvernul asteapta avizul institutiilor financiare internationale inainte de a aproba aceste modificari.

#legislatie contracte colective munca, #Guvern legislatia muncii, #FMI schimbari legislatia muncii, #contracte colective de munca , #Legislatie codul muncii