Munca e sanatate curata, dar nici lenea nu te omoara! Cine prinde cele mai multe libere in UE

Marti, 26 Mai 2015, ora 16:40
12586 citiri
Munca e sanatate curata, dar nici lenea nu te omoara! Cine prinde cele mai multe libere in UE
Foto: Asian Journal

Crestinii catolici au sarbatorit luni Inaltarea Domnului, iar ziua a fost marcata ca una libera in Franta. Insa, este doar una dintre cele 12 zile libere pe care guvernul francez le ofera anual lucratorilor dintr-o tara cu un program de munca oricum redus.

Fata de alte tari din UE, Franta pare usor avantajata din punctul acesta de vedere, dar topul sarbatorilor legale intocmit de Euronews arata ca "pauzele lungi si dese" sunt caracteristice si altor zone din Europa.

Media liberelor legale in Uniunea Europeana este de 12,2 zile dupa cum arata statistica Eurostat. Insa, cu cat te indrepti mai mult spre est si sud-est descoperi ca vacantele legale sunt mai numeroase.

Cipru este campioana in privinta liberelor dictate de guvern: 17. La polul opus, spaniolii au doar opt zile de fiesta.

Dar acest lucru nu reflecta neaparat un apetit mai mare pentru munca al vest-europenilor. In Franta, saptamana de munca este redusa la doar 35,6 ore.

Din acest punct de vedere, francezii par lenesii continentului. Cel mai mult se munceste in Romania, Ungaria, Croatia, Grecia si Malta, unde saptamana de lucru are 40 de ore minim.

Romanii au si un calendar de 13 sarbatori legale. Anul acesta insa, doar opt dintre acestea vor pica in cursul saptamanii, alte 5 zile libere fiind "inghitite" de weekend-uri.

Conform legislatiei comune, fiecare angajat din UE are dreptul la un concediu platit insumand 20 de zile lucratoare in cursul unui an calendaristic.

Insa, nu concediile sunt spaima cea mai mare a angajatorilor europeni, ci tocmai sarbatorile legale.

Un raport din 2012 al Centrului de Cercetari Economice si Afaceri din Marea Britanie a aratat ca pierderile aduse in economia Regatului Unit de fiecare sarbatoare publica se ridica la 2,3 miliarde lire sterline.

#sarbatori legale UE, #sarbatori legale Romania, #numar zile vacanta publica Europa, #ore munca saptamana , #Legislatie codul muncii